ŽIVOT I DRUŠTVO Autentična Kreativka: Venina Markuš

Rukotvorine od kukuruzovine ili šuške odavno na kraljevskom dvoru – Osmislila… pripremila… izradila… prezentirala… poklonila Venina iz Osijeka

Izvorno hrvatsko iz Osijeka

Lijepo je to kad vidiš da ljudi znaju prepoznati kvalitetan ručni rad bez dodataka “mašinskog djela” uradcima koji mogu biti kvalitetan prezent regije Slavonije i Baranje. Dakako, tu je u prvom planu zlatovez a potom sve ostale vrste veza i rukotvorina. Njegovati stare običaje i narodno ruho u današnje doba zahtjevan je zadatak. Dugo se već bavim izradom rukotvorina te kroz brojne radionice uspješno prezentiram i animiram mlađi naraštaj kako bi stekao naviku izrade i promoviranja raznih tehnika kod izrade rukotvorina. Zabavna je to zadaća. Neko bi pomislio da su mlađe generacije imune na uratke s daškom egzotike u današnje kompjutersko doba. Prevarili bi ste se. Sve veći broj mladih pridružuje se radionicama , koje su besplatne, a ni odrasli nisu imuni na opetovane pozive da se pridruže. Kreativno ispunjeno vrijeme svakako je bolja opcija nego besciljno sjedenje doma.  Provjereno. 

Princ i vojvotkinja u Osijeku: Lutke Šokca i Šokice, izrađeni od komušine, oduševili kraljevski par 

Svi koji se trude prezentirati običaje našeg podneblja trebaju se kvalitetnije prezentirati, istaknuti, na kraju, krajeva i pohvaliti. Rukotvorine , tradicijska hrana i piće, narodna nošnja, glazbeni i plesni izrazi, pravi su prezent Slavonije. Kako bi dobili kvalitetu izrade, a ne samo kvantitet, za to su potrebne godine strpljivog rada, bez obzira koliko god da ste umjetnički nadareni. Nekako se čini kako se danas sve manje ljudi, udruga, gradova ili država trudi, želi , može i zna kvalitetnije se upustiti u pohvalu uradaka promotora kulturne baštine našeg životnog okruženja. Sve djeluje nekako bezvoljno, odrađeno preko volje, bez adekvatnog poznavanja cilja i uloge udruga i pojedinaca, koji prezentiraju ne samo sebe već i grad, regiju, državu iz koje potiču. Kad će to već jedanput nekom biti jasno ? Ovdje se prvenstveno osvrćem na medijsku prezentaciju koja slovi kao bitan čimbenik, no jednostavno njihov prezent nije na očekivanoj razini. Svi se tu moraju puno aktivnije uključiti i angažirati , jer inače neće biti bitnog pomaka. Treba se udružiti , gdje će se zajednički raditi na promociji hrvatske baštine i skupno pratiti natječaje EU fondova.

Plesači od šuške: Engleski valcer ili Slavonski drmeš… Može!

Moja Slavonka, kojoj sam izradila te obukla narodnu nošnju . Simpa društvo prave joj lutke od komušine (Prince Charles and his wife Camilla) te hrpa znatiželjnih zečica i zekana. I to svi na jednom mjestu – mojih ruku djelo. Staro i mlado uz njih je stalo. Dobro, lutke od šuške odavno su već na kraljevskom dvoru u Velikoj Britaniji , zekani su se raspršili širom svijeta, a moja Slavonka kojoj se svi dive, čini mi ugodno društvo. Izuzetno sam ponosna na sve uratke.

Anđeli prijateljstva i ljubavi te anđeli čuvari uistinu su svuda oko nas.