Fantastični svijet oblika i boja Iris Bondora Dvornik

Akademska slikarica iz Zagreba, Iris Bondora Dvornik, suvremena je i ugledna hrvatska likovna umjetnica, autorica je niza kompleksno povezanih ciklusa, zapaženo je izlagala na brojnim samostalnim izložbama u domovini i svijetu

Miroslav Pelikan

Susrećemo se s mnogim njezinim djelima u različitim zbirkama, što privatnim, što javnim, u mnoštvu muzeja i galerijskih prostora, karakterističnog autorskog profila i izričaja, doista, to je fantantastični svijet oblika i boja.

Kada se pozornije zagleda u njezin opus, uočava se snažna prisutnost pojedinih boja na svakoj slici. Jest, svaka slika ima samo svoju boju. Istodobno u otvorenom sučeljavanju i prožimanju s bojama razdiobe, uočavamo i mnogolikost formi u neprestanoj izmjenjivosti koje ispunjavaju vidljivu površinu.

Pored uzavrelosti boja i oblikovnih transformacija, opažamo i izrazitu nazočnost rastera, rešetke, koje ponegdje skrivaju, a ponegdje otkrivaju uzajamne odnose stvarno nestvarnoga svijeta i suživljenja svega nazočnog na slici.

Iris Bondora Dvornik slika na više vrsta površina, od kvadrata i pravokutnika do ovala, ali kreira i skulpture, svi, do ruba, ispunjeni su životnim tvorbama njezinoga svijeta autorskim, jasnim, prepoznatljivim specifičnim rukopisom.

Nemoguće je nabrojati, pa ni površno spomenuti glavninu motiva i tema koje slikarica razrađuje u svojim ciklusima, ipak recimo, nezadrživost kontinuiranih promjena, kolorističke kiše i oluje, tama i njezine tamne podvrste, tragovi i ožiljci, doživljaji i snovi, dani i godine.

Likovni opus Iris Bondora Dvornik, iznimno je i zasebno autorsko djelo, gotovo neusporedivo s ostalom produkcijom iz istoga vremena, izdvojeno i snažno.