Skip to content

SVEČANOST SVJETLA – međunarodna, žirirana izložba članova i prijatelja KERAMEIKON-a

Ovu gustu i višeslojnu priču vezanu uz advent i uz temu svjetla umjetnici-keramičari vizualno su transkribirali u izložbi „Svečanost svjetla“ kreativno i maštovito, odgovorivši na zahtjevni izazov umjetnički nadahnuto i autorski autentično

Višnja Slavica Gabout

Tamo gdje je svjetlost, tamo je život. Ona daje snagu, energiju, toplinu, boju, oblik. Svjetlom započinje egzistencija univerzuma, bez toga ona bi bila ugašena. Svjetlost spoznajemo fizički, ali doživljavamo i simbolički. Fizički je osjećano kao svjetlinu i toplinu sunca, kao bjelinu dana, kao svjetlo svjetiljke (svijeće, lampe, vatre…), a simbolički doživljavamo kao unutarnje duhovno prosvjetljenje, kao nadahnuće, intelektualnu spoznaju, kreativnu inspiraciju. Svjetlo opčinjava čovjeka od najstarijih vremena i ima snažnu simboliku u svim kulturama, civilizacijama i podnebljima. Simboliku kojoj u osnovi svugdje pronalazimo zajedničke elemente, koji upućuju na snagu, moć i pobjedu te asociraju na rađanje novoga i sjajno-božanskoga; na astralno, bezvremeno i vječno. Nedostatak svjetlosti, tama, nasuprot je rasvijetljene strane i uvijek je sastavni dio ovog dvojstva. Jer svjetlo i tama komplementarni su aspekti istog razvojnog ciklusa (godišnjeg, životnog, kozmičkog), kod kojeg nakon tamnog razdoblja neminovno dolazi ono svijetlo; nakon stare godine dolazi nova, nakon zimske hibernacije proljetno buđenje, nakon iščeznuća život. U mnogim starim religijama, mitovima i mitologijama borba svjetla protiv tame opisuje se kao borba dobra protiv zla; borba dobrih bogova protiv zlih duhova. U Bibliji početak stvaranja svijeta počinje odvajanjem svjetla od tame, a u Otkrivenju vječno svjetlo metafora je vječnoga života, nade i spasenja.

Izlažu: Helena Angelski (SLO), Sandra Ban (HR), Štefanija Baranašić (HR), Nada Benc Štuka (HR), Željka Bračko (HR) – na poziv, Smiljana Brezovec Meštrić (HR), Sapana Gandharb (NEPAL-SLO), Tatjana Gomboc Jerman (SLO), Radovan Gregorčič (SLO), Ana Hanzel (SLO), Gordana Labaš (HR), Darinka Lapajne (SLO), Mirjana Marenić (HR), Vlasta Pastuović Aleksić (HR), Nikolina Rodić Grgac (HR), Nataša Sikora (HR), Sanja Stani (HR), Zdenko Šlibar (HR) i Klaudia Vukman (HR)

U našoj zapadnoj kršćanskoj crkvenoj liturgijskoj godini vrijeme adventa je vrijeme pripreme za blagdan Božića. Vrijeme je to radosnog iščekivanja, darivanja i slavlja, koje se može nazvati „vremenom svečanosti svjetla“. Ali je to isto tako i vrijeme duhovnosti i koncentracije, kad se ponire u sebe i predanije kontemplira o životu. Kad se intenzivnije okreće sebi i svojim mislima te prebire po svojoj memoriji;  rezimira prijeđeno i priprema za ulazak  u novo. Svečanost i bogatstvo svjetla u božićno vrijeme sve nas uvijek veseli, ali svojom simbolikom nas navodi i na razmišljanje o životu i njegovim vrijednostima; o egzistenciji, ljubavi, obitelji, nastajanju – i nestajanju, posebno u današnja turbulentna i nesigurna vremena. Ali nas navodi i na razmišljanje i sagledavanje toga dijela godine iz drugog rakursa i u širem kontekstu. Jer taj period, pred kraj godine, poklapa se s vremenom zimskog solsticija, koji se u antici bilježio 25.prosinca (ne kao danas 21.prosinca). Iz tih pretkršćanskih vremena ostali su nam do danas simbolika i običaji na koje smo se velikim dijelom nadovezali. U hladnoj i tamnoj zimi, za solsticija, kad je noć najduža, a dan najkraći, svjetlo je od davnina od presudne važnosti, jer rasvjetljavanje noći i tame svjetlom plamena (vatrom) simbolizira završetak jednog i početak drugog razdoblja te nagovješta dolazak mladog i moćnog (sunčanog) boga. U kršćanskom svijetu na Badnji dan pali se „badnjak“, a u nordijskim zemljama panj – „yule“, koji predstavlja „kotač promjene za vrijeme zimskog solsticija“, simbol je smrti zime, ponovnog uzdizanja snage sunca te odlaska stare i dolaska nove godine. U raznim mitovima, legendama i religijama vrijeme zimskog solsticija na dan 25. prosinca ima izuzetan simbolički značaj. Jer tad su trijumfirale snaga svjetla nad tamom, u Egiptu je rođen bog sunca Horus, u Aleksandriji Oziris, u Skaninaviji Baldur, sin boga Odina, a u kršćana Isus Krist.

See also  Izložba: Uporabne preobrazbe - Suvremena keramika i staklo

SVEČANOST SVJETLA
tematska, međunarodna, žirirana izložba članova i prijatelja KERAMEIKON-a
27.11.2021.- 6.1.2022.
KERAMEIKON-ova Galerija K10/IZLOZI, Kukuljevićeva 10, Varaždin
Organizator izložbe: KERAMEIKON-HKU, Hrvatsko keramičarsko udruženje, Varaždin
Autorica koncepcije i kustosica izložbe: Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka
Koordinatorica projekta: Željka Bračko

Ovu gustu i višeslojnu priču vezanu uz advent i uz temu svjetla umjetnici-keramičari vizualno su transkribirali u izložbi „Svečanost svjetla“ kreativno i maštovito, odgovorivši na zahtjevni izazov umjetnički nadahnuto i autorski autentično. Obuhvaćajući sve kao suvremenu, slobodnu interpretaciju u duhu današnjeg vremena i u skladu sa suvremenom umjetničkom praksom, koja upravo mediju svjetla pridaje iznimnu važnost zbog njegova čudesnog utjecaja na oblikovne metamorfoze volumena i prostora. Ali i zbog vrlo slojevite semantike svjetla kao simbola, što je sve bilo bogato iskorišteno i u izložbi „Svečanost svjetla“. Autori ovdje s jedne strane temu interpretiraju uz pomoć direktne rasvjete (direktnim uvođenjem medija svjetla u djela), s druge strane indirektnim svjetlom, a s treće koristeći svjetlo kao metaforu svojih, za ovo doba godine specifičnih, unutarnjih duhovnih stanja. Lumino-objekti i svjetlosne instalacije radovi su koji se odnose na prvu spomenutu grupu i medij svjetla je njihov sastavni konstruktivni element. Volumeni ovdje, kad ih se rasvijetli, svaki put ožive i zatrepere, poprimajući drukčiju formu i vidljivost. Tu svjetlo stalno mijenja doživljaj stvarnosti, dimenzije, taktilnost, kao i osjećaj čvrstoće i strukture, što zavodi percepciju i stvara iluziju. Indirektnu prisutnost svjetla pak pokazuje grupa skulptura i skulpturalnih kompozicija te asamblaži, gdje dominiraju „hvatači svjetla“: bjeline, sjajni detalji i uglačane površine te mnogi odbljesci i odsjaji, isijavanja i bljeskovi, koji su tu zahvaljujući imaginativnom korištenju materijala i tehnika. Posebno mjesto, međutim, zauzimaju radovi u kojima dominira dvojstvo svjetla i tame (svjetla i sjene), gdje su ovi suprotni polovi iste energetske snage, pa stoje u ravnoteži, ali i jedan drugoga ističu.   

Hrvatsko keramičarsko udruženje KERAMEIKON svake godine u vrijeme adventa organizira u svojoj Galeriji K10 u Kukuljevićevoj 10 u Varaždinu tematsku izložbu iz ciklusa „KERAMEIKON&prijatelji“, u sklopu višegodišnjeg programa izložbenih događanja CERAMICA MULTIPLEX. Izložba koja se svaki put organizira uz početak adventa veže se uvijek svojom temom uz nadolazeće blagdane i na njoj izlažu članovi KERAMEIKONA te gosti – prijatelji Hrvatskog keramičarskog udruženja, pozvani iz drugih likovnih udruženja iz Hrvatske i iz inozemstva. Ove godine za ovu tradicionalnu međunarodnu, žiriranu izložbu odabrana je tema SVJETLO, koje od davnina vežemo ne samo uz ovo blagdansko vrijeme, nego i uz ovo doba godine. Za izložbu nazvanu „Svečanost svjetla“ selektirano je 19 vrsnih umjetnika – keramičara iz Hrvatske i inozemstva. Njihovi radovi bit će postavljeni u velikim izložbenim izlozima KERAMEIKONOVE Galerije K10 i moći će se neometano razgledati u sve dane trajanja izložbe, 24 sata dnevno, počevši od subote, 27.11.2021., od 17 sati (od kad će izložba biti postavljena), do zaključno četvrtka, 6.1 2022.
Zbog epidemiološke situacije nije predviđeno otvorenje izložbe, ali će kustosica i dio Organizacijskog tima izložbe biti u galeriji u subotu 27.11.2021. od 16 do 17 sati, medijima u tom terminu dostupni zbog komunikacije i informacija.
Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Varaždina i Varaždinske županije.

See also  Čakovec - Smiljana Brezovec Meštrić: Prolaznici