MALI ŽENSKO-MUŠKI RAZGOVORI S PJESNIKOM IVICOM KUDELIĆEM

Svoju posljednju zbirku pisao sam svakodnevno u tramvaju vraćajući se s posla

Uz nekako najeksponiraniji ljubavni par na domaćoj književnoj sceni, Ljubice Ribić i Milana Novaka iz Varaždina, mjesta se našlo na Parnasu i za supružnike Kristinu Koren Kudelić i Ivicu Kudelića iz Zagreba. Oni su srasli zajedno kao prst i nokat i ubrzo bi za njih mogli početi govoriti kao u onoj anegdoti sa Arsenom Dedićem kada je Arsenu prišao jedan dječak, a Arsen pita: “Znaš li ti tko sam ja?“. Dječak mu na to odgovori: “Znam. Ti si Arsen i Gabi Novak“. Tako iza uspješne karijere spisateljice Kristine Koren Kudelić stoji samozatajan Ivica Kudelić koji također piše poeziju i do sada je objavio tri zbirke pjesama. Uz suprugu vodi nakladničku kuću i radi kao dostavljač u Hrvatskoj pošti već preko 27 godina iako je završio srednju strojarsku školu u Zagrebu. Ivica Kudelić je rođen u središtu Zagreba u Vlaškoj gdje je i odrastao sve dok njegovi roditelji nisu kupili stan u Velikoj Gorici gdje je proveo svoju mladost. Poslije Domovinskog rata preselio se u Glinu gdje je živio posljednjih 20 godina. Nakon rastave braka ponovno se vratio u Zagreb gdje živi sa sadašnjom suprugom, spisateljicom Kristinom Koren Kudelić. Za njihov bračni život može se reći kako se „ljubav poput feta kruha može rezati u zraku“. Rijedak primjer uvažavanja, poštivanja zalijevan svakodnevno – ljubavlju i zajedničkim životnim interesima i ciljevima. Slobodno malo zavirimo u bogat svijet ovog samozatajnog pjesnika koji je cijelu zbirku pjesama napisao na papirićima, pišući na koljenima u tramvaju kada se vraćao kući s posla.

Gordana Igrec

Odakle Vaša ljubav prema – knjizi?

Nekada sam čitao stripove, kaubojske romane, danas čitam drugačiju ozbiljniju literaturu. 

Od kada pišete poeziju?

Prvu pjesmu sam napisao ženi s kojom sam snimao reality show „Ljubav na slijepo“, ni ne sluteći kome ja to ustvari pišem. Tek kasnije sam saznao da je ta žena – danas moja supruga – spisateljica, književnica koja iza sebe ima veliki broj izdanih djela, od pohvala i nagrada. Tek tada sam shvatio kome sam napisao pjesmu. 

Zašto Vam je „draži“ slobodan stih od rime?

Jednostavniji mi je, pišem iz srca, ne zamaram se rimom. Bitno mi je da dotaknem čitatelja. 

Imate li koju zbirku izdatu?

Da, imam, jednu zajedničku sa svojom suprugom „Zauvijek ti i ja“, dvije samostalne, „Kažu da je ljubav“ koju sam posvetio svojoj supruzi, te „Povratak iz sjene“ koja je izašla u rujnu. 

Jeste li zadovoljni sa svojom nakladničkom kućom?

Pa, kako je to san moje žene, meni je zadovoljstvo njoj ispuniti želju i pomoći manje poznatim autorima.  

Kako je to žvijeti u braku sa hiperproduktivnom spisateljicom?

Zanimljiv život. Turbulentan. Nikad nije dosadno. 

Uvijek ste zajedno i živite u skladnom braku. Koja je tajna vašeg sklada?

Tajna braka je u međusobnom poštovanju, razumijevanju i toleranciji. Puno davanja, a malo uzimanja.

Što nam novoga pripremate za skoru budućnost?

Pišem i pripremam sljedeću zbirku. 

Čime se trenutno bavi vaša nakladnička kuća? Ako se ne varam raspisali ste natječaj…

Naša izdavačka kuća Diligo liber promovira domaće autore dajući prednost poeziji. Natječaj koji smo raspisali treće godine zaredom, uvijek nam donese nove kvalitetne autore. Bitno nam je pomoći onim autorima koji se do sada nisu usudili pokazati svoja djela, da pokažu pjesničkom svijetu da vrijede. Do sada smo uspjeli. U ovaj smo posao ušli srcem, i do sada smo ga uvijek slušali. Žiri odlučuje o pobjedniku natječaja, prvi osvaja financiranje zbirke, a ostala dva mjesta sufinanciranje. I svake godine izaberemo jednog koji si to sam ne može priuštiti, zbirku mu financiramo sami. Nema ništa ljepšeg nego osjetiti zahvalnost i vidjeti suze na licima tih autora. Nama su srca puna. I to nam je dovoljno. 

Do kojih vrijednosti držite u životu?

Čovjek jednostavno mora biti čovjek, sačuvati obraz u svakoj prilici. Važni su mi obitelj i brak. 

Vaša životna maksima?

„Nemoj činiti drugima ono što ne želiš da drugi čine tebi!“

Što preferirate poeziju ili prozu?

Poezija mi je draža. 

Što volite čitati? Koje autore?

Volim trilere, supruga me „zarazila“ s Harlan Cobenom. 

Imate li uzore u književnosti?

Nemam.

Odakle crpite inspiraciju?

Inspriracija mi je svakodnevna: iz ljubavi, života, prijateljstva, svega što me okružuje. Svoju posljednju zbirku pisao sam svakodnevno u tramvaju vraćajući se s posla.