Skip to content

Claude Monet – Zbirka od 1540 slika

Zbog neprihvaćanja njegovih umjetničkih djela, Claude Monet i njegova mala obitelj morali su živjeti u strašnom siromaštvu dugi niz godina. 1879. umrla mu je prva žena Camille, s kojom je imao dvoje djece

Claude Oscar Monet rođen je u Parizu 14. studenog 1840. godine. Ubrzo nakon toga, njegova se obitelj preselila u Le Havre, gdje je proveo mladost. Njegovo poznanstvo s Eugèneom Boudinom dovelo je do toga da se Monet 1858. ozbiljno bavi slikarskim obrazovanjem. Boudin i Jongkind naučili su Moneta da uvijek radi u polju ispred svog motiva.Sljedeće godine Monet je ipak otišao u Pariz kako bi započeo akademsko usavršavanje.

Pridružio se “Akademie Suisse” i pridružio se kasnijim kolegama slikarima iz grupe impresionista, posebno kada su zajedno slikali “en plen air” u šumi Fontainebleau. Njihova stalna borba bila je da njihove slike budu izložene u službenom “Salon de Paris”, gdje je konzervativni žiri uglavnom odbijao njihove slike.

Zbog neprihvaćanja njegovih umjetničkih djela, Claude Monet i njegova mala obitelj morali su živjeti u strašnom siromaštvu dugi niz godina. 1879. umrla mu je prva žena Camille, s kojom je imao dvoje djece.

Monetova umjetnost se u međuvremenu razvila od povučenih slika u boji u samostalan impresionistički stil. Svojom poznatom slikom “Impression: soleil levant” Claude Monet je označio jedan od najvažnijih žanrova avangardne umjetnosti.

Neki ljubitelji umjetnosti, posebno trgovac umjetninama Durand-Ruel, financijski su ga podržavali. Vrlo postupno se razvilo tržište za njegove slike. Godine 1883. Claude Monet uspio je zaraditi dovoljno novca da se preseli u Giverny, zapadno od Pariza, gdje je uspio kupiti kuću koju je iznajmljivao 1890. Sada se imao gdje vratiti nakon čestih putovanja i vrta svog posjeda. , koju je kasnije uspio proširiti, davala mu je stalnu inspiraciju za rad kod kuće.

Godine 1891. Monet je naslikao prvu svoju slavnu seriju: “meules” (stogove sijena) pratile su slike topola i rijeke Seine, katedrale u Rouenu, rijeke Temze u Londonu i mnogih drugih. Njegove izložbe bile su velike uspjehe i Monet je postao proslavljeni umjetnik. 1892. oženio se s Alice Hoschedé, koja je u obitelj donijela još djece.

Od prijelaza stoljeća, lopoči na posebno dizajniranom ribnjaku u Givernyju i slikoviti drveni most u japanskom stilu postali su Monetovi omiljeni motivi. 1911. Alice je umrla. Godine 1916., u dobi od 76 godina, Monet je započeo svoj najveći projekt: stvaranje poznatog zidnog ukrasa koji prikazuje ribnjak s lopočima (sada u Parizu). U 1920-ima vid mu se pogoršao i morao je na operaciju, ali je ipak dao sve od sebe da nastavi slikati.

Neposredno prije svoje smrti 5. prosinca 1926. Claude Monet završio je svoje slike lopoča. Danas se Claude Monet smatra najpoznatijim impresionističkim umjetnikom. Njegovo kasno djelo sve se više smatra pretečom apstrakcije 20. stoljeća.