E-mobilnost grada Osijeka – Sitno brojimo do prvih eMobi vožnji

eMobi sustav pridonosi intermodalnosti osječkog javnog prijevoza i otvara mogućnosti za manje korištenje osobnog automobila, pogotovo za kraća gradska putovanja

Venina Markuš

Stalci za eMobi bicikle postavljaju se diljem Osijeka. Dobro, malčice se kasni u projektu, no zasigurno valja nabaviti i zimske gume. Iako trenutno mnogima djeluju kao dobar zaklon od sunca ili kiše, uskoro ćete pod 25 nadstrešnica diljem Osijeka moći pronaći električne i mehaničke bicikle koji će vam omogućiti da brzo i jednostavno stignete do škole, fakulteta ili posla. Uskoro ćete na svakoj samoposlužnoj postaji moći pronaći 2 električna i 5 mehaničkih bicikala s kojima možete povoljno krenuti u bezbrižan obilazak Osijeka. Sustav dijeljenih bicikala, kakav će se uskoro razviti i u gradu Osijeku, ima razne prometne i turističke potencijale, koje su na primjeru europskih gradova prepoznale i mnoge svjetske destinacije. Riječ je o kratkoročnim programima gradskog najma bicikala koji omogućavaju preuzimanje bicikala na bilo kojoj samoposlužnoj biciklističkoj stanici te povratak na bilo koju drugu biciklističku stanicu – što zajedničko korištenje bicikala čini idealnim za putovanja od točke A do B.

“Održiva mobilnost i mobilnost koja ne zagađuje okoliš izuzetno je bitna u gradu Osijeku, pa uz 175 bicikala, od kojih je 50 električnih, donosi i 25 samoposlužnih postaja po gradu”, podsjetio je osječki dogradonačelnik Dragan Vulin.