Skip to content

Sve zbog Miloša Bikovića i Brankice Sebastijanović

Pred nekoliko tjedana, negdje oko 20 sati navečer prebacujući televizijske programe naiđoh na Klasik TV-u na srpsku, dramsku seriju Samac u braku snimljenu po istoimenom romanu srpske književnice Milice Jakovljević Mir-Jam u kojoj su glavne uloge imali krasni, mladi glumci Miloš Biković i Brankica Sebastijanović

Uglavnom serija Samac u braku me osvojila odmah na prvu svojom bogatom kostimografijom, scenografijom i pričom o mladom odvjetniku Tomiću i njegovoj supruzi u maloj sredini

Eh sad zahvaljujući ekranizaciji Samca u braku i ovim krasnim, mladim glumcima i Brankici i Milošu saznala sam za ovu srpsku književnicu Milicu Jakovljević koja je pisala i pod pseudonimom Mir-Jam. Milica Jakovljević Mir-Jam rođena je 18.4.1887.godine u Jagodini, a umrla 22.12.1952. godine u Beogradu. Ova srpska književnica koju ujedno nazivaju i srpskom Jane Austen radila je i kao novinarka u Novostima kao tada jedna od rijetkih žena u tom poslu koja je bila osporavana kao i naša Marija Jurić Zagorka. Moram priznati da nisam slučajno pogledala na Klasik TV-u ekraniziranu seriju Samac u braku ne bih vjerojatno ni saznala za ovu srpsku odnosno jugoslavensku književnicu.

I tako ne budi lijena otiđoh u knjižnicu Tina Ujevića i posudih nekoliko knjiga ove zanimljive književnice, a to su Dama u plavom novele i tri romana Mala supruga, U slovenačkim gorama i Otmica muškarca. Milica Jakovljević Mir-Jam u ovim novelama kao i u ova tri romana opisuje građanski ali i seoski život, međuljudske odnose, te kompleksne odnose između muškaraca i žena gdje su pojedini muškarci ali i žene sebični ali neki likovi su naravno i dobri i plemeniti. Zanimljivi su njeni opisi beogradske buržoazije ali su lijepi i opisi i samog Beograda, Kalemegdana  i prirode.

Osobno mi je od svih ovih najbolja i najljepša Miličina knjiga Otmica muškarca gdje se prate zgode i nezgode lijepog i pametnog, mladog arhitetka Gradimira i skromne, dobre, plemenite, pametne i vrlo lijepe djevojke Slađane. Iskreno svima koji vole čitati neka svakako pročitaju sve ove knjige ove zanimljive književnice, vjerujte mi  neće vam biti žao. Meni su se svidjele.

See also  Mutant Ustaša

Zagreb, 29.10.2021. Nives Puhalo???