NAGRADA ISKRA FILMU „JØRN UTZON: ČOVJEK I ARHITEKT“

Međunarodni žiri DA2 Film Festivala proglasio je film „Jørn Utzon: čovjek i arhitekt“ redateljica Lene Borch Hansen i Anne von Lowzow najinspirativnijim, a posebno priznanje dodijelio je filmu „Mau“, redatelja Benjija i Jona Bergmanna

Ana Petričić Gojanović

Treće izdanje DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala zatvorio je jučer u Uraniji film Fellinopolis“, redateljice Silvije Giuletti. O magičnom Fellinijevom svijetu iza projekcije govorili su urednica i novinarka Ivana Antunović Jović i filmolog i enciklopedist Bruno Kragić.

U ovih pet dana publika je mogla uživati u zanimljivim filmskim ostvarenjima o kreativcima iz svijeta mode, arhitekture, dizajna i fotografije, uz zanimljive razgovore s posebnim gostima. „Kuća Cardin“, film  P. David Ebersolea i  Todda Hughesa otvorio je festival, a prije same projekcije, u sklopu razgovora ŠTA DA? imali smo priliku poslušati razgovor dizajnerice i kostimografkinje Branke Vučetić Atletić i urednice, novinarke Vlatke Kolarović.  O zanimljivom profesionalnom, ali i privatnom životu Jørna Utzona razgovorale su arhitektica Vedrana  Ergić i urednica i novinarka Ivana Antunović Jović nakon projekcije filma Jørn Utzon: čovjek i arhitekt“ redateljica Lene Borch Hansen i Anne von Lowzow. Film “Mau” predstavio je sam redatelj i producent Benji Bergmann i redateljica, producentica Tiha Gudac, a u online emisiji Razgovori ŠTA DA?,  otkrivajući svoje dojmove o legendarnom dizajneru, sudjelovali su  poznati dizajneri Bojan Hadžihalilović i Davor Bruketa.  „Ja sam sunce“, film redateljice Ilarije Gambarelli , o modnom dizajneru Lorenzu Rivi prikazan je u nedjelju, uz gošće  novinarke i urednice Nadu Mirković i Vlatku Kolarović. Film  „Gianni Berengo Gardin: priča o dva grada“, redateljice Donne Serbe-Davis, predstavila je umjetnica i fotografkinja Mare Milin koja je i u online izdanju Razgovori ŠTA DA? zajedno sa vizualnim umjetnikom , ali i vizualnim savjetnikom pri Venecijanskom filmskom festivalu  Alecom Von Bargenom  govorila o Veneciji danas.  Dizajnerica Nina Bačun najavila je u Uraniji  film „Novi Bauhaus – Život i naslijeđe Moholy – Nagyja“, “ i o istom diskutirala s povjesničarom umjetnosti Feđom Vukićem u online Razgovorima ŠTA DA?. Redatelj i novinar Robert Zuber i  NJ.E. Ilan Mor, veleposlanik Izraela, otkrili su još pokoju tajnu Tel Aviva o kojem govori redatelj Marcel Prins u filmu „Grad želje“.

Međunarodni žiri festivala koji čine:  Alec Von Bargen (vizualni umjetnik, glumac i pisac iz SAD-a), Duška Zagorac (scenaristica, redateljica i producentica iz Sarajeva, s adresom u Velikoj Britaniji) i Idis Turato (nagrađivani riječki arhitekt) nisu imali nimalo lagan zadatak odabrati najinspirativniji film među osam sjajnih i neuobičajenih filmova iz recentne produkcije.

Žiri je jednoglasno odlučio dodijeliti nagradu Iskra filmu „Jørn Utzon: Čovjek i arhitekt“. „Otkrivajući zakulisne borbe i odluke koje je Jørn Utzon donosio kao arhitekt i obiteljski čovjek, ovaj film iznimno uspješno gradi intiman i empatičan portret istinskog vizionara čiji karakter i životne odluke nadahnjuju baš kao i njegova kultna zgrada operne kuće u Sydneyu.“ objasnili su u svojoj odluci. Lene Borch Hansen, jedna od redateljica filma izrazila je veliko oduševljenje: “Najljepša hvala festivalu, žiriju i publici, koji su pogledali naš dokumentarac o Jørnu Utzonu – čovjeku koji nastavlja inspirirati ljude diljem svijeta. Film je napravljen s mnogo ljubavi i jako smo uzbuđeni što ga je žiri izabrao za pobjednički. Neizmjerno nam znači da vam se svidio!”

Nagrada ISKRA* je slika mladih hrvatskih umjetnika iz kolekcije, a osigurava ju Erste banka koja dugoročno podržava umjetnost i kulturu.

Posebno priznanje žiri dodjelio je filmu „Mau“ zbog njegove sposobnosti da nadahne mlade naraštaje da sami kreiraju vlastiti život i razmišljaju izvan okvira dok traže kreativna rješenja za ekološku krizu. Redatelj Benji Bergmann koji je osobno predstavio film na festivalu i posjetio Zagreb istaknuo je: “Ovo je prvi film koji smo moj brat Jon i ja zajedno snimili, i tim više nam ta nagrada puno znači. Nadamo se, da ćemo ovaj film podijeliti sa što više ljudi, te ih uključiti u zanimljive razgovore, kako u Hrvatskoj tako i širom svijeta. 

Veliko zadovoljstvo odazivom i pozitivnim reakcijama publike iskazala je i Tina Hajon,  direktorica i selektorica festivala: ” Uz filmove i razgovore, s izvrsnim stručnjacima, družili smo se interdisciplinarno, premostili smo vrijeme i udaljenosti i možda bili malo bliže sebi i drugima.  Hvala žiriju, hvala publici i vidimo se dogodine!“

Ukoliko niste još stigli, ovih osam zanimljivih filmskih ostvarenja o kreativcima iz svijeta mode, filma, fotografije, dizajna i arhitekture možete i dalje pogledati online na platformi https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/ do 1. studenog 2021. Tri filma iz programa dostupna su i u Bosni I Hercegovini, a film „Fellinopolis“ dostupan je na mobilnoj aplikaciji MovieReading osobama  sa oštećenjem vida. Razgovori ŠTA DA? dostupni su na FB stranici Da2 Film Festivala i na online platformi.

*Službena nagrada DA2 Film Festivala, Nagrada ISKRA za najinspirativniji film po ocjeni žirija, dodjeljuje se s ciljem promocije hrvatske umjetnosti u inozemstvu, razmjene kreativnih djela i poticanja proizvodnje filmova koji problematiziraju kreativnost. Nagradu osigurava Erste banka koja dugoročno podržava umjetnost i kulturu, između ostalog i kroz dugogodišnji natječaj Erste fragmenti namijenjen mladim umjetnicima do 30 godina. Natječaj  Erste fragmenti – u svom početku nazivan Novi fragmenti – tijekom svojih sedamnaest izdanja afirmirao se u respektabilnu manifestaciju koja mladim vizualnim umjetnicima i umjetnicama već na samom početku njihovih karijera pruža priliku za afirmaciju posredstvom sudjelovanja na skupnoj izložbi u nekom od prestižnih izlagačkih prostora uz istodobno unovčavanje vlastitih umjetničkih radova.

Fotografije snimio: Samir Cerić Kovačević