VR KOLEKTIV Working spaces

VR KOLEKTIV grupa je 3 autora diplomskog studija Novi mediji na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu koja se bavi performansom i audiovizualnim instalacijama

Marta Živičnjak, voditeljica galerije CEKAO

Nastaje 2017. godine kada Bruna Jakupović, Lana Lehpamer i Ivor Tamarut upisuju Akademiju likovnih umjetnosti. Na završnoj izložbi odsjeka „Novi mediji“ 2019. godine izvode prvi zajednički performans koji se bavi improvizacijom i interakcijom live zvuka i slike unutar zatvorenog loopa. Kolektiv se od tada nastavlja baviti idejama komunikacije, kolaboracije i improvizacije kroz kolektivnu umjetničku ekspresiju.

Working spaces

Working spaces kolektivni je rad u procesu temeljen na kolaborativnom eksperimentu u kojem se istražuju ideje akumulacije i redukcije, djelovanja umjetnika u prostoru i kolektivne umjetničke ekspresije.

Za vrijeme trajanja izložbe kolektiv kontinuirano istražuje prirodu fizičkog prostora galerije i njegovu funkciju. Proces započinje čitanjem teksta i simboličnim odmatanjem papira kojim se prostor otvara za rad. Tekst proizlazi iz promišljanja o  bivanju i izlaganju u tradicionalnom galerijskom prostoru – služeći tako kao početna točka daljnjega stvaranja u zadanome vremensko- prostornom. 

Prvu samostalna izložba VR KOLEKTIVA “Working spaces” u galeriji CEKAO otvara se performansom u ponedjeljak, 25.10.2021. u 19 sati

Tijekom trajanja izložbe umjetnici svakodnevno dolaze i rade u prostoru, dodavajući ili reducirajući elemente. Time se gradi  ,,site specific“ rad koji funkcionira kao impresija prostora kroz razne medije: crtež, fotografiju, tekst, itd. Bez zadanih smjerova ili ograničenja, članovi kolektiva upuštaju se u organsko, odnosno spontano djelovanje i interakciju sa prostorom. Tako se stvara mogućnost da promatrač prisustvuje cjelokupnom procesu izrade umjetničkog djela od početka rada do njegovog kraja.

Po tom principu, rad se postepeno gradi i poprima svoju finalnu formu tek na kraju, stoga se posjetitelje poziva da dođu vidjeti rezultat istraživanja na dan zatvaranja izložbe.