Skip to content

POČINJE TREĆE IZDANJE DA2 FILM FESTIVALA

U zagrebačkoj Uraniji, ali i online očekuju nas zanimljiva filmska ostvarenja o kreativcima iz svijeta mode, filma, fotografije, dizajna i arhitekture

Ana Petričić Gojanović

Treći DA2 Film Festival započinje dokumentarnim filmom  P. David Ebersolea i Todda Hughesa „Kuća Cardin“,  koji traži odgovor na pitanje: tko je Pierre Cardin? Film pruža rijedak pogled u um ovog genija, kao autorizirani dugometražni dokumentarac o životu i stvaralaštvu Pierrea Cardina.

Prvi međunarodni natjecateljski filmski festival u regiji i treći u svijetu koji objedinjuje filmove na temu dizajna, arhitekture i umjetnosti, DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival, predstavlja osam dugometražnih filmova iz recentne svjetske produkcije.  Osim navedene „Kuće Cardin“ kojom se festival otvara očekuju nas i : “Fellinopolis“, film  talijanske redateljice Silvije Giuletti, u kojem imamo priliku vidjeti Maestra i njegova lica zaigranog šarmera, predanog perfekcionista, lukavog manipulatora i mnoga druga snimljena skrivenom kamerom njegovog bliskog suradnika, Ferruccija Castronuove.

„Gianni Berengo Gardin: priča o dva grada“, redateljice Donna Serbe-Davis, upečatljivi je dokumentarac koji istražuje pitanje negativnih posljedica turističke industrije na svoje destinacije, u ovom slučaju kroz objektiv najpoznatijeg talijanskog fotografa i vizure njegove omiljene teme – Venecije.

Film „Mau“, redatelja Benji i Jono Bergmanna, prati neobičnu profesionalnu putanju Bruce Maua dizajnerskog  inovatora i kreativnog autsajdera, koji se iz grafičkog dizajnera svjetske klase i savjetnika korporacija poput Coca-Cole i Disneyja prometnuo u aktivista posvećenog društvenom boljitku.

Tel Aviv i njegov Bijeli grad – skup više od 4.000 građevina internacionalnog arhitektonskog stila tema je  filma „Grad želje“ redatelja Marcela Prinsa. Film kroz razgovore  s vodećim svjetskim arhitektima i akademicima istražuje načine na koji je modernistički pokret obdario taj još mladi bliskoistočni grad trajnim i neporecivim šarmom.  

Redateljice Lene Borch Hansen i Anna von Lowzow sa svojim filmom „Jørn Utzon: čovjek i arhitekt“ donose nam priču o jedinstvenom arhitektu i muškarcu, ispripovijedanu iz perspektive njegovih najbližih, koji otvoreno i iskreno dijele anegdote i iskustva iz života s Jørnom.                                                                     

„Ja sam sunce“, film redateljice Ilarije Gambarelli, intimni je portret talijanskog modnog dizajnera Lorenza Rive i njegova odnosa sa suradnikom i bivšim privatnim partnerom Luigijem Valiettijem.

 „Novi Bauhaus – Život i naslijeđe Moholy – Nagyja“, redateljice Alyse Nahmias, priča nam o tom slavnom slikaru, fotografu i profesoru. Motiviran izazovom stvaranja u ograničenim okvirima Velike depresije i Drugog svjetskog rata, odjek Moholyjeve umjetničke raznolikosti i tehnoloških mogućnosti i danas se čuje u svijetu umjetnosti.

Filmovi se natječu za službenu festivalsku nagradu ISKRA koju međunarodni žiri dodjeljuje najinspirativnijem filmu, a s ciljem poticanja proizvodnje filmova koji tematiziraju dizajn arhitekturu i umjetnost,  razvoja kreativnog stvaralaštva i promocije hrvatske umjetnosti u svijetu. Žiri trećeg DA2 festivala čine: Alec Von Bargen (vizualni umjetnik, glumac i pisac iz SAD-a), Duška Zagorac (scenaristica, redateljica i producentica iz Sarajeva, s adresom u Velikoj Britaniji) i Idis Turato (nagrađivani riječki arhitekt). Nagrada ISKRA je slika mladih hrvatskih umjetnika iz kolekcije, a osigurava ju Erste banka koja dugoročno podržava umjetnost i kulturu.

Uvjerite se i sami da se radi o osam sjajnih i neuobičajenih filmova iz recentne produkcije koji će imati ekskluzivnu hrvatsku premijeru na DA2 Film Festivalu i dođite u Uraniju (prodaja ulaznica na www.eventim.hr i na ovlaštenim prodajnim mjestima Eventima) mjestima) ili sav program diljem Hrvatske pratite od 23.10. do 1.11. 2021. online naplatformi https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/

Više informacija na www.da2filmfestival.com