MALI ŽENSKI RAZGOVORI S UREDNICOM PORTALA MOJA DOMOVINA, RUŽOM STUDER-BABIĆ

Ako ti život ponudi limun, napravi od njega limunadu

Voditeljica i urednica portala Moja Domovina (moja-domovina.net) Ruža Studer rođena je 1965. godine u Lipovlju, blizu Otočca, a u Švicarsku je otišla 1978. godine, gdje je živjela 43 godine i stekla diplomu srednju trgovačku. U toj struci nikada nije radila, prvih deset godina radnog iskustva stekla je u jednoj medicinskoj tvrtki. Nakon višegodišnje stanke u kojoj  se posvetila svojoj obitelji i svojoj djeci (30., 29. i 23. g.) krenula je u dodatnu izobrazbu i 2004. godine stekla kvalifikaciju za socijalni rad. U tom se potpuno pronašla jer voli raditi s ljudima. Više godina radila je s mladima kojima je trebao mentor i bila podrška obiteljima koje su imale djecu s poteškoćama u razvoju. Uz to, sudjelovala je kao predstavnica Hrvata u aktivnostima integracijskog ureda za strance u kantonu Schaffhausen i volontirala dugi niz godina u švicarskom društvu i u hrvatskoj zajednici gdje je od samog dolaska u Švicarsku bila aktivan član. S HKUD-om Fala iz Schaffhausena kojem je 10 godina bila predsjednica, radila je na očuvanju i promidžbi hrvatske kulturne baštine u Švicarskoj. Ova svestrana žena kojoj dan prekratko traje za portal Akademija Art govorila je o problemima dijaspore, o svojem slobodnom vremenu, o vođenju portala i o svojim aktivnostima. Slobodno zavirite u svijet povratnice iz Švicarske u našu i njezinu domovinu.

Gordana Igrec

Za početak: Volite li čitati?

Volim čitati i kako mi je u Švicarskoj nedostajala domovina, svaki put na godišnjem odmoru sam kupovala knjige hrvatskih pisaca. 

Vodite portal Moja Domovina…

Kad sam 2012. godine prepoznala probleme iseljenika te potrebu umrežavanja i povezivanja s domovinom počela sam istraživati. Više godina pisala sam za jedan hrvatski portal, a u lipnju 2016. g. osnovala portal Moja Domovina koji uređujem. Uz aktualna događanja u domovini i svijetu, portal je izvor na kojem iseljenici i povratnici mogu pronaći  mnoge korisne informacije. Jako je dobra posjećenost i prate ga mnogobrojni sunarodnjaci iz cijelog svijeta.

Uz portal koji vodite Vi ste još aktivni i angažirani, zar ne?

Uz portal, suosnivač sam i aktualno još uvijek predsjednica Hrvatske humanitarne udruge Švicarske HHUŠ (2014.) koja je pokrenula više humanitarnih akcija usmjerene u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Isto tako, suosnivač sam i udruge IPU – Iseljenici, povratnici i useljenici (2016.) koja pomaže savjetodavno iseljenicima i povratnicima.

Moja dugogodišnja angažiranost potaknula je mnogobrojne hrvatske udruge u Švicarskoj da me 2017.  predlože za njihovu predstavnicu u Savjet Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske u kojem sam do lipnja 2021. g. bila potpredsjednica. Na odnosu iseljeništvo -domovina trebalo bi ozbiljnije raditi jer su mnogi, kad se suoče s problemima prepušteni sami sebi.

Kada ste se vratili u domovinu?

Ove godine vratila sam se u domovinu i prvih šest mjeseci radila za Gradsko društvo Crvenog Križa u Petrinji. Uz to, naša udruga IPU je partner u jednom projektu, tim se aktualno, uz uređivanje portala bavim.  

Koju glazbu najviše volite slušati?

Kao i mnogi iseljenici, vođena nostalgijom slušala sam najrađe našu hrvatsku glazbu, od klapa do tamburaša ali volim i klasiku.

Što Vam se najviše sviđalo u Švicarskoj?

U Švicarskoj su mi se najviše sviđali red i međuljudski odnosi. Jako su tolerantni prema strancima ako se integriraju i poštuju njihove zakone. Kad vas upoznaju, u njima imate najčešće vjerne i pouzdane prijatelje. Smetalo me je to što je u Švicarskoj svatko policajac i stalno imate osjećaj da vas netko nadgleda.

Kako se u Hrvatskoj tretiraju povratnici iz dijaspore?

U Hrvatskoj su povratnici često puta izgubljeni jer se ne znaju snaći u problematičnoj hrvatskoj administraciji koju smatram da je najveći problem. Smeta mi agresivno ponašanje mnogobrojnih vozača. Ipak, gdje god dođem susrećem drage ljude i smatram da smo izuzetno gostoljubiv narod. U kombinaciji s ljepotama koje naša domovina nudi, mislim da živim u najljepšoj zemlji na svijetu.

Privatan život: Volite li kuhati?

Kuhanje mi nije strast ali volim isprobavati nove recepte i kuhati za goste, posebno kolače i torte po našim, hrvatskim receptima.

Kako provodite slobodno vrijeme?

Živim u Dugom Selu, a slobodno vrijeme provodim često u prirodi, u druženju s obitelji i prijateljima, putujući po lijepoj našoj domovini ili čitajući.

Koji su Vam profesionalni planovi za bližu budućnost? 

Želja mi je moje iskustvo koje sam stekla kroz dugogodišnji rad i suradnji sa švicarskim institucijama prenijeti u domovinu. Isto tako, kroz udrugu IPU želim pomagati povratnicima i useljenicima. Želim se u budućnosti aktivnije posvetiti onom što volim, a to je pisanje. 

A moto u životu?

Moto: Ako ti život ponudi limun, napravi od njega limunadu.