DAR – Izložba Ivane Jovanović Trostmann i Mirande Rako Kuzmanić u Sponzi

Suptilno slikarstvo obje umjetnice skladno se uklopilo u temeljnu ideju darivanja i primanja kroz sva izložena djela, njih oko tridesetak

Miroslav Pelikan

Prije nekoliko dana u dubrovačkoj galeriji Sponza, predstavile su se dvije akademske slikarice, Ivana Jovanović Trostman i Miranda Rako Kuzmanić na zajedničkoj izložbi Dar

Izložba je svečano otvorena u nazočnosti don Marina Lučića i dr. Katje Bakije, uz glazbeni program Stijepa Gleđe Markosa i čitanje stihova Mara Krstulovića.

Suptilno slikarstvo obje umjetnice skladno se uklopilo u temeljnu ideju darivanja i primanja kroz sva izložena djela, njih oko tridesetak.

Mrtve prirode, otmjeni buketi, stručak cvijeća u vazi, dio krajobraza, čest motiv puta, staze, koja se jasno vidi i gotovo poziva gledatelja da krene tim nepoznatim pravcem, temeljna su karakteristika djela Ivane Jovanović Trostmann, iskazane odmjerenim kolorom, stvaranjem atmosfere finoće i fragilnosti na svakoj njezinoj slici.

Ivana slika i stvara novi svijet na svojim slikama, svijet sazdan od stvarno nestvarnih elemenata, od jasnih i bistrih dojmova ali i od snoviđenja i zamišljaja.

Kolor ove uspješne slikarice izrazito je nježan, nenametljiv, a opet vidljiv i opipljiv, dobro i vješto izbalansiran.

Miranda Rako Kuzmanić lijepo se i prirodno svojim likovnim doživljajima prožela s dijelom odabranog i izloženog opusa Ivane Jovanović Trostmann.

Mirandin izbor motiva  temelji se na staroj, sačuvanoj arhitekturi, od malih crkvica do građevina, stisnutih jedna do druge, uz nizove cvijetova u vazama, na stolovima, dijelovima čudesnih krajobraza, kroz koje bih rado prošao (da mogu ikako) u blagoj i harmoničnoj kolorističkoj izvedbi uz isticanje atmosfere, u kojoj dominira jedva čujni šapat,svečani mir, fina ali ne i opaka tišina, možda bi bilo bolje i preciznije reći, na ovim slikama osjećam tihu ugodu.

Zajedničku izložbu čine srednji formati, ni preveliki, ni premali, po mjeri čovjeka i njegovog stambenog prostora…

Slikarstvo obje slikarice pokazuje visoki stupanj vještine, slikarske sposobnosti i talenta i naravno umjetničkog nadahnuća.