Život umjetnika – skupna izložba / najava

”Život umjetnika”, skupna izložba članova i prijatelja HDLU Zagreb u Europskom domu Zagreb

U utorak, 19. 10. 2021. u 18 sati u Europskom domu Zagreb (Jurišićeva 1/I, Zagreb), uz poštivanje epidemioloških mjera, otvara se skupna izložba slika članova i prijatelja HDLU Zagreb, pod nazivom ”Život umjetnika”. Izložba će se moći pogledati do 15. studenog 2021., u radnom vremenu Europskog doma Zagreb, svaki dan od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati, a za sve one koji nisu u Zagrebu, na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” u najavi može se pogledati i prateća virtualna izložba. Izložbu financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH.

Izlažu: Nataša Ač, Tea Bošnjaković, Ana Bušalić, Nikolina Car Jergović, Andrea Cihlar, Marija Čingel, Antonija Cesarec, Zlatko Isaković Lula, Morana Jugović, Vanda Jurković, Valentina Kasapović, Rada Marković, Mirjana Marović, Martina Matković, Ivana Mikulić, Tin Samaržija, Jasenka Smrekar, Mladen Žunjić

Iz predgovora Krešimire Gojanović: ”Život umjetnika”, skupna izložba članova i prijatelja HDLU Zagreb

»Izložbom ”Život umjetnika”, članovi i prijatelji HDLU Zagreb kroz svoje likovne radove progovorili su o svojim nadahnućima koja pokreću stvaralačku dimenziju njihovih života, u želji da povežu prostor i vrijeme u kojemu se oblikovalo njihovo djelo i vanjski svijet susretao sa onim unutarnjim. Slikarstvo kao vrijeme kontemplacije, samotan i ponekad ekskluzivan put koji zahtjeva posvećenost čitavog bića, kreiranje vizija koje istovremeno predstavlja definiranje i redefiniranje vlastitog identiteta, uronjenost u duhovni svijet tišine, sanjarenja i sažimanja iskustva, sve to može se vidjeti u ovim prikazima kroz individualne likovne rukopise 18 umjetnika/ica.

Težnja da se spozna širi univerzalni okvir u kojemu se skladno ispunjavaju naše pojedinačne sudbine ili težnja da se izađe iz okvira i nadraste usud umjetnika definiran različitim ograničenjima suvremenog društva i kulture podjednako zaokupljaju autore, u najvećem broju slučajeva usmjerene ka lirskim i nadrealnim kompozicijama, unutar kojih se istražuju nedokučive tajne prirode, one izvan nas i one u nama, koja je mikrokozmički odraz veće cjeline. Vrijeme umjetnika tako postaje i svjesno odabrani čin napuštanja utabanih staza, krutih formi i svakodnevice prožete beskrajnim nizom automatiziranog življenja, unutar kojega se stvaralačko biće čovjeka želi probuditi, kritički sagledati sve ono što nam je nametnuto izvana i potražiti naznake nekog drugačijeg svijeta koji dopušta snažniju slobodu osjećanja i ekspresije pojedinca. Tim voljnim činom udaljavanja od ponavljajućih dnevnih rutina i ukalupljenosti u tuđa očekivanja, umjetnici uvijek u manjoj ili većoj mjeri biraju poziciju autsajdera, nekoga tko povremeno sebe isključuje iz bliskog okruženja kako bi se zaputio prema nepoznatim prostranstvima duha i novim interpretacijama čovjekovog iskustva, da bi paradoksalno kroz beskompromisnu afirmaciju vlastite individualnosti doprinjeli širenju i bogatstvu cjeline, kolektivnog uma koji sam sebe spoznaje i definira kroz svaku svoju kreativno osvještenu jedinku.    

Umjetnici nam na ovoj izložbi približavaju različita raspoloženja, kroz umirenu introspekciju, melankoliju ili radost, kroz realistične ili ‘energetske’ autoportrete kada boje i oblici odražavaju njihova unutarnja stanja, u potrazi za nečim većim od sebe ili u fokusu kroz koji se traži vlastito mjesto u svijetu, preispituju različita uvjerenja, osvježavaju stara sjećanja i prerađuju iskustva. Tako se život umjetnika ponekad ukazuje i kao borba elementarnih sila ili opušteno snatrenje, pokušaji da prevaziđemo, ali i prihvatimo sebe, vrijeme samoće koja može biti napuštenost i izolacija, jednako kao i sloboda u kojoj se neometeno razvija stvaralački potencijal. Bez obzira kojim putem umjetnici krenuli, bili slavljeni ili neshvaćeni, introvertirani ili društveni, angažirani ili apolitični, uvijek se vraćaju svom unutarnjem toku što poput niti vodilje donosi svjetlo u tami sa svakim novim likovnim zapisom, jasnoću sa kojom se definiraju osobni ciljevi i prizemljuju ideje u prostorima slika, pa nam tako nakon svega ostaje spoznaja – važno je očuvati unutarnji plamen!« (K. Gojanović, mag. art.)

Pripremila: Marija Čingel