Skip to content

Zdenkov konglomerat – izložba Zdenka Mikše u galeriji Crta

Zdenkov konglomerat upravo je nesaglediva divergentna masa koja preopterećuje. Slobodna jednog i jednostrukog narativa, ona ipak olakšava iskustvo gledanja nudeći nam prostor kao temeljan i prepoznatljiv oslonaca

Mihaela Zajec

Naviknuti smo gledati, žudjeti vizualno i potraživati okom. Neodjeljivo je pri tome čitati, raspoznavati i kategorizirati. Svaka je slika inherentno uhvaćen trenutak, a svaku od njih tumačimo, seciramo i klasificiramo. No, ponekad se zatekne mnoštvo, bujanje i preplavljanje, niz sveprožimajućih prikaza. Zdenkov konglomerat upravo je nesaglediva divergentna masa koja preopterećuje. Slobodna jednog i jednostrukog narativa, ona ipak olakšava iskustvo gledanja nudeći nam prostor kao temeljan i prepoznatljiv oslonaca. No i taj prostor, u višestrukim perspektivama i simultanog prikazivanja, odbija zadovoljiti poriv razumijevanja. Zajedno sa svojim objektima ne nudi ništa doli pukih asocijacija, vizualnog nabrajanja i povremeno kompozicijskog rješavanja. U svijetu simbola, ikona i statusa, kako se suočiti s činjenicom da će svako čitanje biti baš naše, projicirajući naša znanja, želje i potrebe. Ne mora se posezati u apstrakciju i Rorschachove mrlje kako bi se jastvo ispoljilo, no čin mimezisa utoliko je strašniji.

Naviknuti na forme vizualnosti, naučeni kako uvijek postoji intencija i kako se obazrivim promišljanjem dolazi do jednog, proslavljenog, točnog odgovora, no… Što kada počelo ukupnog prikaza nije tek jedno, kada se odbija podvući pod usku pripovjednu liniju, kada nastaje oslobođeno i fragmentirano? Kada bismo i imali cjelovit uvid nad tuđom percepcijom i ukupnim životnim iskustvom, bismo li umjeli tumačiti drugog, a kamo li slučajnost? Slučajnosti su opasne jer se odupiru postati tek stereotip za kojim ćemo posegnuti kako bismo zaštitili sebe. Opasne su jer su fleksibilne i odbijaju utažiti težnju ega te proglasiti sveznajućeg. Upravo je ta provokacija temeljni pokretač sukoba u ovim, inače statičnim crtežima. Nešto benigno poput izmišljena lika tiho smještena u zaglušujući prostor, bez čvrste strukture, sada se otkriva u svojoj zbilji. Ono nije ništa više negoli otisak tuša, a ipak tako drsko postavlja zadatak da se od njega učini priča – osobna i samo tvoja.

Galerija Crta Vas poziva na otvorenje samostalne izložbe Zdenkov konglomerat, umjetnika Zdenka Mikše, koja će se 13. listopada u 19 sati otvoriti u galeriji Crta (Švarcova 18, 1. kat). Izložbu možete razgledati do 27.10.2021.