Skip to content

Sjajan uspjeh mladog pijanista Lovre Marušića

Lovre Marušić, osvojio srebrnu nagradu na prestižnom natjecanju u Clevelandu

Venina Markuš

Jedan od najperspektivnijih hrvatskih pijanista mlađe generacije oduševio je na 2021 Cleveland International Piano Competition, Ohio u SAD-u! Njegov uspjeh u Clevelandu daleko je odjeknuo.

Riječ je o jednom od najprestižnijih pijanističkih natjecanja na svijetu koje se održava svake dvije godine od 1975. Prethodni laureati tog natjecanja svjetska su pijanistička imena poput Sergeya Babayana, Nicholasa Angelicha, Jean-Yves Thibaudeta te hrvatske pijanistice Martine Filjak.

Gotovo tri stotine pijanista iz cijeloga svijeta prijavilo se na ovo prestižno natjecanje, da bi ih samo osmero ušlo u polufinalni krug, koji se održao uživo u Clevelandu. U finale su ušla najbolja četiri natjecatelja, uključujući Lovru Marušića, koji je nastupio s eminentnim gudačkim kvartetom Escher, izvevši Šostakovičev klavirski kvintet u Gartner Auditoriumu u sklopu The Cleveland Museum of Art.

Prve poduke iz klavira dobiva od Rozarije Samodol u rodnom Omišu. Na poziv slavne ruske pijanistice Natalije Trull, 2006. godine odlazi u Moskvu na Centralnu muzičku školu pri Državnom konzervatoriju “P. I. Čajkovski”, koju je 2011. godine uspješno završio. Studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu započeo je u klasi Rubena Dalibaltayana, a nastavio te diplomirao u klasi Ljubomira Gašparovića. Poslijediplomske studije nastavlja na Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimaru u klasi Grigoryija Gruzmana.

Bilježi nastupe s eminentnim orkestrima i vrhunskim komornim sastavima poput The Cleveland Orchestra, Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, Vojvođanskih simfoničara, Beogradskih simfoničara, Irkutske filharmonije, Simfonijskog orkestra HNK Split te Zagrebačkih solista i Splitskih solista.

Lovre Marušić dobitnik je brojnih značajnih nagrada na uglednim pijanističkim natjecanjima. Valja istaknuti: prva nagrada na 20. Međunarodnom natjecanju Santa Cecilia u Portu (2018.), prva nagrada na Međunarodnom natjecanju IMF u Parizu (2018.) kao i prva nagrada, nagrada komisije i nagrada publike na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Isidor Bajić u Novom Sadu (2016.).