Skip to content

Počasnoj članici riječke Opere Diani Haller dodijeljena prestižna titula u Njemačkoj

NEMA KRAJA SJAJNIM VIJESTIMA IZ RIJEČKE OPERE: NAŠA POČASNA ČLANICA DIANA HALLER DOBILA PRESTIŽNU TITULU U NJEMAČKOJ

Milena Jerneić

Riječka mezzosopranistica impresivne međunarodne karijere, dugogodišnja članica Državne opere u Stuttgartu i počasna članica riječke Opere Diana Haller, nakon niza nagrada i priznanja, za svoj je izniman umjetnički rad dobila počasnu titulu Kammersängerin. Riječ je o najvišoj počasnoj tituli duge povijesti, koju su nekad dodijeljivali kraljevi, a koju danas država dodjeljuje najistaknutijim opernim pjevačima i njome na poseban način izražava svoju zahvalnost za njihove iznimne umjetničke zasluge.

Diana Haller je dobila onu njemačke pokrajine Baden-Württemberg, a uručila joj ju je državna tajnica Petra Olschowski.
“Rijetko kada sam vidio umjetnicu koju, osim izvanrednih pjevačkih kvaliteta, krasi toliko sveobuhvatno zanimanje i posvećenost interesima operne umjetnosti”, kazao je o Diani Haller ovom prigodom direktor Opere Nacionalnog kazališta Mannheim Albrecht Puhlmann, koji je između 2006. i 2011. godine vodio Staatsoper Stuttgart.
Istom prigodom počasna titula dodijeljena je i njenom kolegi, poljskom basu Adamu Palki.

Podsjetimo, Diana Haller brzo je ostvarila uspon na međunarodnoj opernoj sceni, plijeneći pozornost europske, ali i svjetske glazbene javnosti, a njezin je nesvakidašnji pjevački i scenski potencijal zarana potvrđen nizom prestižnih nagrada i priznanja. Godine 2010. postala je članicom Opere u Stuttgartu, gdje je zablistala kao Angelina u Rossinijevoj operi „Pepeljuga“, za koju ju je ugledni njemački, svjetski relevantan časopis Opernwelt proglasio mladom pjevačicom godine. Od tada niže uspjehe nastupajući u sve većim i zahtjevnijim ulogama na zapadnoeuropskim opernim i koncertnim pozornicama te festivalima (Salzburger Festspiele (uz Annu Netrebko i Placida Dominga), Operahaus Bonn, Semperoper Dresden, Händel festivalu u Londonu, Concertgebouw Amsterdam, Opernhaus Zürich, Maggio Musicale Fiorentino, Firenze…), a newyorški Metropolitan bio ju je angažirao kao prvu zamjenu slavnoj Joyce DiDonato u Rossinijevoj „Pepeljugi“. Na pozornici milanske Scale debitirala je u ulozi Altichiare u operi „Francesca da Rimini“.

Svoj debi u riječkom „Zajcu“ ostvarila je svojim Gala koncertom 2015., a operni debi u rodnom gradu pak ulogom Julija Cezara u Händelovoj operi „Julije Cezar u Egiptu”. Nastupila je potom u koncernoj izvedbi Gounodovog „Fausta“, recitalu „Španjolske strasti”, bila je nezaboravna Adalgise u Bellinijevoj „Normi“, ulozi u kojoj je debitirala upravo u rodnoj Rijeci, koncertu riječkih opernih solista „Nessun dorma“. Ove je godine nastupila na Opera Gala koncertu u okviru Ljetne klasike, festivala riječke Opere u pulskoj Areni i potom Festivalu Riječkog simfonijskog orkestra na Trgu Riječke rezolucije.
Na poziv intendanta Marina Blaževića 2019. godine postala je počasnom članicom Opere HNK Ivana pl. Zajca što je bio i izraz zahvale na svemu što je napravila i podarila riječkoj publici od svog debija 2015.

See also  Split - Sara Renar i ‘Gdje povlačiš crtu’