100. obljetnica Muzičke akademije u Zagrebu

Najstarija visokoškolska glazbena institucija u Hrvatskoj slavi jubilarni rođendan. Nastala je na temeljima zagrebačkog Musikvereina i njegove glazbene škole iz 1829., a kroz njezine učionice prošle su generacije sjajnih umjetnika čiji se zvuk čuo širom svijeta

Venina Markuš

Od Radovana Vlatkovića, Ivana Repušića, Martine Filjak, Ljiljane Molnar Talajić pa sve do Arsena Dedića, Tereze Kesovije, Ive Josipovića…

Muzička akademija stvara umjetničku i intelektualnu elitu mladih glazbenika i stručnjaka koja svojim javnim djelovanjem utječe na razvoj cjelokupne umjetnosti i kulture.

Službeno i svečano, proslava obljetnice započet će 16. listopada 2021. koncertom Alumni 100 Simfonijskog orkestra Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu u ciklusu Lisinski subotom pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, sa solisticama Jadrankom Gašparović (violončelo) i Martinom Filjak (glasovir). Pokroviteljstvo i potporu ovomu jubileju, važnomu ne samo za glazbenu i kulturnu scenu Hrvatske, dali su, između ostalih, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević te rektor Sveučilišta u Zagrebu gospodin Damir Boras.

Brojni međunarodno priznati umjetnici, znanstvenici i pedagozi studirali su i radili na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu te su svojim djelovanjem u domovini i svijetu pronosili i potvrđivali ugled, kao i visoku razinu izvrsnosti našega glazbenog obrazovanja.

Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu obilježava stotu obljetnicu djelovanja u akademskoj godini 2021./2022. Najveća i najstarija visokoškolska glazbena ustanova u Republici Hrvatskoj izravni je nasljednik glazbene škole Hrvatskoga glazbenog zavoda osnovane 1829., pod čijim je okriljem visoka škola počela djelovati 1921., a sastavnicom Sveučilišta u Zagrebu postala je 1979. godine.

Temeljne su vrijednosti vizije Muzičke akademije umjetnička, znanstvena, stručna i pedagoška kvaliteta nastavničkoga kadra, inovativnost i kontinuirani razvoj studijskih programa te širenje stručnih kompetencija naših diplomanata. Osiguranjem kontinuiteta razvoja glazbene umjetnosti Muzička akademija stvara umjetničku i intelektualnu elitu mladih glazbenika i stručnjaka koja će svojim javnim djelovanjem utjecati na razvoj cjelokupne umjetnosti i kulture.

Obilježavanje stote obljetnice osnutka Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu prigoda je i za ponovnu potvrdu važnosti društvene uloge cijele vertikale umjetničkog obrazovanja, a visoka kvaliteta javnih izvedbi programa Muzičke akademije svjedoči o vrhunskim kriterijima našega sveučilišnog glazbenog obrazovanja. Takva je izvrsnost najbolji poticaj novim generacijama na učenje, stvaranje te istraživanje glazbe u službi osiguranja prepoznatljivosti hrvatskoga kulturnog prostora.

Koncertne i druge javne aktivnosti kojima ćemo tijekom sezone 2021./2022. obilježiti obljetnicu započet će 16. listopada 2021. koncertom Alumni 100 Simfonijskog orkestra Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu u ciklusu Lisinski subotom pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, sa solisticama Jadrankom Gašparović (violončelo) i Martinom Filjak (glasovir), a završit će međunarodnim natjecanjem Rhythmophonia od 11. do 16. srpnja 2022. uz sudjelovanje Zagrebačke filharmonije u finalu. Izdvojiti možemo i nekoliko najvećih projekata, poput Pedagogije kreacije 29. listopada 2021. u suradnji s Francuskim institutom u Zagrebu, koji također slavi 100 godina postojanja te opernu premijeru Animal Farm skladatelja Igora Kuljerića u režiji Krešimira Dolenčića pod ravnanjem Mladena Tarbuka, koja je na rasporedu u ciklusu Lisinski subotom 27. i 28. studenoga 2021. kao zajednički projekt svih umjetničkih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu. Naposljetku, muzikolozi Muzičke akademije pripremaju opsežnu monografiju povodom njezina stotog rođendana, koja će biti predstavljena u siječnju 2022.

Svjetski kongres saksofonista 2018. – Foto: Nives Milješić