Braća Sinković dobrano se ‘pofajtali’ u skifu na Dravi u Osijeku

Utrkama “Iktus Challengea” u samcima i dvojcima bez kormilara obogaćena je tradicionalna Miholjska regata u organizaciji Veslačkog kluba Iktusa. Iako je u ovakvim, revijalnim, utrkama rezultat manje bitan, u utrci samaca slavi Valent Sinković, a u utrci dvojaca braća Lončarić

Boris Markuš

Veslačka elita na Dravi. Da. Tako je i ‘tata’ nekada grabio vodu u četvercu bez – trener prof. Georgije Mrđenović. To su bili dani čistoga sporta, žestokog rada, druženja i uspješnog nastavka veslačke tradicije u gradu pored rijeke Drave. Nije bilo love u igri. Danas su ipak neka druga vremena, no u veslanju i nadalje nema velikog keša, dok VK iktus iščekuje razrješenje pozicije novog hrama veslanja, koji bi se trebao graditi u Osijeku. Ili!?

Dogodine ekipa proslavlja 50 godina otkako klub nosi ime Iktus, pa je vrijeme da dobiju vlastiti veslački dom, kao što je to riješio Zagreb na Jarunu i to prvenstveno na grbu vrijednih sportaša, te nedodirljive braće Sinković.

Brača Lončarić predvode osječko veslanje. Mladići koji žestoko rade i rezultat nije upitan, no njihov daljnji razvoj i veslački put ovisi o puno faktora, činjenica i veslačkoj infrastrukturi u konačnici i materijalnoj podlozi. Osijek tu ne može parirati. Još! No,tko zna. Sutra je novi dan.

Braća Sinković dobrano se ‘pofajtali’ na Dravi u Osijeku

Nije tu bilo popuštanja,milosti i bratske ljubavi. Grizlo se za pobjedu. Malo karikiramo, dočim je prezentacija veslanja bila na prvom mjestu. Sudeći po odličnom odazivu okupljenih kibica na obali – hrvatsko veslanje nema brige!

Današnje predsjedništvo VK Iktus, klupska uprava, članovi i simpatizeri imaju viziju kako dodatno unaprijediti osječku veslačku priču. Entuzijazma ne manjka, volje i rezultate imaju, a veslačica i veslača ima u zavidnom broju. Iz godine u godinu treneri/ce stvaraju nova veslačka imena, tako da nema bojazni za veslački Osijek. Dugoročan i zahtjevan je to projekt.

Tko se sve fotkao s braćom Sinković teško je pobrojati. Od najmlađih do veterana i neizostavnih djevojčica, djevojaka, žena. Prvi zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin dolaskom na „Iktus Challenge“ iskazao je podršku. Političar koji zna značenje sporta za mladost, grad, županiju u konačnici i državu. Godinama se borio, u svojstvu klupskog predsjednika, za boljitak športske kolonije, a da sve nije prepušteno samo roditeljskim mogućnostima. Sustav je tu da pomogne, omogući i potakne športske aktivnosti. Stoga, ne sumnjamo da će se pitanje VK iktus razriješiti u dobroj vjeri.

Gradonačelnik Ivan Radić to konta kao čovjek i športaš. U tu priču uključio se i župan Ivan Anušić uz suport zamjenika Mate Lukića. Stoga, veslačka priča ide dalje. Osijek to zaslužuje. Bolja suradnja Grada i Županije primjetna je na svakom koraku, samo neka tako i ostane. Stagnacija ili mogući ledeni pogled preko nišana uz pretpostavljenu figu u džepu, samo je negdašnja ružna slika. Nova energija unijela je toliko potrebitu živost na svim frontovima suradnja. Rezultati su opipljivi, napredak primjetan.