BOGATIM PROGRAMOM NASTAVLJA SE ZAGREB DESIGN WEEK

Danas imate priliku upoznati nizozemski dizajn, jedan od vodećih u svijetu, dok vas sutra očekuje modna revija koja predstavlja inovativne kolekcije mladih dizajnera

Filip Jurković

Drugi dan središnjeg događaja dizajna u Hrvatskoj, Zagreb Design Weeka, obilježila je konferenciji “Identitet – budućnost industrije namještaja” organizirana u suradnji  s Hrvatskom udrugom poslodavaca  – Udrugom drvne i papirne industrije. Na konferenciji su predstavljeni uspješni primjeri suradnje hrvatskih proizvođača namještaja i dizajnera, a svoja izlaganja su održali Tomislav Knezović, direktor i vlasnik Prostorije koja je među prvima počela upotrebljavati vlastiti dizajn i pod vlastitim imenom i s vlastitim identitetom nastupala izvan Hrvatske; Mladen Orešić, profesor i dizajner koji je predstavio projekt Spin Valis te Ivić Pašalić, ispred nagrađivanog brenda Milla&Milli.  U razgovoru je sudjelovao i Davor Bruketa, direktor reklamne agencije Bruketa&Žinić&Grey te  istaknuo važnosti implementacije kreativnih rješenja u procesu izrade namještaja. Drugi dio konferencije bilo je predavanje renomiranog dizajnera iz Milana, Giulija Cappellinija koji je podijelio svoje cjeloživotno iskustvo zagovaranja suradnje dizajnera i namještajaca. 

Danas, treći dan Zagreb Design Weeka, posjetitelji će imati priliku uz stručno vodstvo upoznati koncept  nizozemskog dizajna kroz izložbu „Oporavak!“  kojom vas kustosice Marleen van Bergeijk i Lisa Hardon vode na putovanje prema otpornosti i predstavljaju alternativne rute nizozemskih dizajnera nastale u naše doba društvenih izazova. Nakon vođene ture, bit će prikazan dokumentarni film “ To je nizozemski dizajn” redatelja Elbea Stevensa o svjetskom uspjehu nizozemskog dizajna. Vrhunski dizajneri otkrivaju kako je mala zemlja postala tako velika na području dizajna, objašnjavajući takav uspjeh kultnim primjerima nizozemskog dizajna kroz više od 100 godina.

Za kraj večeri, sve posjetitelje očekuje glazbena poslastica, DJ Set Porto Morto. Ovaj zagrebački sastav jedan je od zagrebačkog JeboTon kolektiva, a njihov glazbeni smjer kojeg je nezahvalno definirati temelji se na mješavini rocka, progresivnog popa i elektronike. U sklopu Zagreb Design Weeka nastupit će u posebnoj postavi kao Porto Morto DJ Set koji obuhvaća brdo sampliranog objavljenog i neobjavljenog materijala benda Porto Morto snimljenog po raznim zagrebačkim stanovima, kućama i tavanima. Izvedba je živa i materijal se umixava na licu mjesta.

petak, u 19 sati na programu je modna revija kojom se i ove godine predstavljaju inovativne kolekcije mladih dizajnera. Prilika da izlože svoje kreacije pružena je mladim modnim dizajnerima, uglavnom studentima i alumnijima TTF-a. Ovo je jedina takva prilika u Hrvatskoj za mlade dizajnere. Svoje kolekcije ove godine će predstaviti Alavera, Anatticus, Helen Kelen, Karla Krpan, KVAZIMODA, Macy + Karl, Tire Calligraphy te Vicko Racetin. Većina kolekcija tematizira recikliranje te modno-ekološku osviještenost. Nakon revije slijedi kabaret nastup House of Flamingo. Ovaj hrvatski queer izvedbeni umjetnički sastav, kolektiv i queer kulturna udruga, House of Flamingo specifična je šarena ekipa koja je uvijek garancija za vrhunsku zabavu.

Osim bogatog  i zanimljivog programa na osmom Zagreb Design Weeku, u prizemlju Hale V, na 1.000 m2 očekuje vas i ZGDW Concept Store s najboljim dizajnerskim proizvodima koje trenutno možete pronaći na domaćem tržištu. Na katu se može razgledati izložba pobjednika ZGDW Award 2021. nagrađenih za dizajn  u šest kategorija — Grafički dizajn, Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija, Produkt dizajn, Dizajn prostora, Tekstilni i modni dizajn i Dizajn društvenih inovacija.

Osmi Zagreb Design Week održava se do 26. rujna 2021. u Hali V, Tehničkog muzeja Nikola Tesla i na partnerskim lokacijama. 

Za ulaz na festival potrebna je EU Covid potvrda (cijepljenje ili negativan test ne stariji od 48 sati).