Skip to content

“ČELIČNE MAGNOLIJE” NAJBOLJE U RIJEČKOM “ZAJCU” PROŠLE SEZONE, ODABRALA PUBLIKA

Nova sezona u riječkom HNK Ivana pl. Zajca otvorena je sinoć tradicionalnom dodjelom nagrada publike najboljim umjetničkim ostvarenjima u protekloj kazališnoj sezoni

Milena Jerneić

Prije početka premijerne izvedbe mjuzikla „Baciami, Cate“, i umjetnici i publika saznali su kome je najveći broj glasova donio titulu najboljih u programu svake od umjetničkih grana, ali i cjelokupnoj prošlosezonskoj premijernoj produkciji „Zajca“

Dvostruko najbolje „Čelične magnolije“
A najviše od sviju, publici se dopala predstava „Čelične magnolije“ Roberta Harlinga u režiji Renate Carole Gatica, po ukupnom broju glasova najbolja predstava HNK Ivana pl. Zajca u sezoni 2020./2021. odnosno dobitnica Nagrade publike „Đuro Rošić“ za najbolju predstavu prošle sezone. Ova je predstava ujedno i najbolja predstava u programu Hrvatske drame što joj je donijelo i Nagradu „Zlata Nikolić“. A za ulogu Patricije u „Čeličnim magnolijama“ Juditi Franković Brdar pripala za Nagrada publike „Sarah Bernhardt“ za najbolje ostvarenje gostujuće umjetnice.
Prema glasovima publike, za najbolje ostvarene uloge u programu Hrvatske drame nagrađeni su Tanja Smoje Nagradom“Andreja Blagojević“  za ulogu u predstavi “Opasne veze” te Nikola Nedić i Mario Jovev Nagradom „Galiano Pahor“ za kolektivnu igru u mjuziklu „Poljubi me, Kato.“

Čelične magnolije

„Cavalleria rusticana“ i „La Traviata“ podijelile nagradu za najbolju operu
Po prvi put jedna je nagrada publike, zahvaljujući jednakom broju glasova pripala dvjema predstavama. Tako su Nagradu „Boris Papandopulo“ za najbolju predstavu u opernom programu podijelile predstave „Cavalleria rusticana“ Pietra Mascagnija, pod dirigentskim vodstvom Paola Bressana i Valentina Egela i u režiji Dražena Siriščevića i „La Traviata“ Giuseppea Verdija, pod dirigentskim vodstvom Valentina Egela, u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića. I nagrade za najbolje ostvarene operne uloge pripale su interpretima u nagrađenoj „Traviati“: za ulogu Violette Valery Anamarija Knego dobila je Nagradu publike „Štefanija Lenković“, a Aljažu Farasinu je za ulogu Alfreda Germonta  u operi „La Traviata “ i ulogu Don Josea u predstavi „Carmen“ pripala Nagrada publike „Milan Pichler“. Trećem u trolistu glavnih uloga Verdijeve opere, Kevinu Greenlawu za ulogu Giorgia Germonta pripala je Nagrada publike Enrico Caruso“ za najbolje ostvarenje gostujućeg umjetnika.

See also  Veliki Bryan Adams potvrdio dolazak u Hrvatsku

„Posvećenje proljeća“ najbolje u programu Baleta
Najboljima u baletnom programu prema izboru publike proglašeni su Ksenija Krutova, dobitnica Nagade „Olga Orlova“ za najbolje ostvarenu žensku ulogu za za ulogu „Izgubljena nevinost” u predstavi „Odiseja“ i za završni ritualni solo u baletu „Posvećenje proljeća” te Tilman Patzak koji je za uloge Atene (m) u predstavi  „Odiseja” i Orašara u predstavi „Orašar“ dobio Nagradu publike „Joža Komljenović“. 

Najboljom baletnom predstavom u sezoni 2020./2021. proglašena je predstava „Posvećenje proljeća“ Igora Stravinskog u koreografiji Maše Kolar.

U programu Talijanske drame publika najviše voljela „Alfa Romeo Jankovits“
A najboljom u programu Talijanske drame odlukom publike proglašena je  predstava „Alfa Romeo Jankovits“ Laure Marchig u režiji Tommasa Tuzzolija koja je pripala Nagrada „Giulio Marini“.
A za najbolja glumačka ostvarenja u programu Talijanske drame nagrađeni su Serena Ferraiuolo Nagradom „Gianna Depoli“ za uloge Serene, Masne Sofije, Galebe, Periske i Sipica Prdica u predstavi „Adriatico“ i Andrea Tich Nagradom „Raniero Brumini“ za uloge Andree i Kapetana Luigija u predstavi “Adriatico” i za ulogu Oscara Feruccia (Uccia) Jankovitsa u predstavi “Alfa Romeo Jankovits”.

Najbolji koncert – Šeherezada, Romeo i Julija, Bolero“

Najbolji koncert prošle sezone, kojem je dodijeljena Nagrada „Lovro pl. Matačić“  jeŠeherezada, Romeo i Julija, Bolero“ u izvedbi Riječkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem njihovog šefa-dirigenta, maestra Valentina Egela. 

Tako je, sedmi put za redom, odlučila kazališna publika glasanjem za svoje favorite. 
Svim dobitnicima upućujemo čestitke, a posebnu zahvalu upućujemo sponzorima dodjele nagrada, Vinariji „Kozlović“ te vjernoj kazališnoj posjetiteljici i ljubiteljici kazališta Ivi Piglić. 

mala retrospektiva

Glazbeni događaj u čast Oliveru s još više glazbenika u Veloj Luci

Prekrasna glazbena priča Trag u beskraju uz Antu Gelu, Zoricu Kondžu, Doris Dra...
06th Jul 2022

Zavodljiv ljetni hit "Sutra" Nike Turković dobio svoj video spot

Ljetni singl "Sutra" Nike Turković već tjednima podiže temperaturu na radijskim...
28th Jul 2022