Skip to content

Kvartovski objektiv ponovno na Črnomercu

Najavljujemo jesenska događanja u okviru ovogodišnjeg izdanja Kvartovskog objektiva – šetnju sjevernim Črnomercem koju organizira Ured za fotografiju zajedno sa Sašom Šimpragom te fotografska radionica Živog Ateljea DK pod mentorstvom Karla Čargonje i Saše Kralja

Stanovanje sjevernog Črnomerca

Subota, 25. rujna 2021. u 11 sati
Voditelj: Saša Šimpraga 

Dobar dio gradske četvrti Črnomerec otpada na medvedničke brežuljke koji se spuštaju sve do Ilice, a karakterizira ih rezidencijalno, individualno stanovanje, uz pojedine višestambene sklopove. Šetnja je zamišljena kao kratki uvid u odabrane arhitektonske primjere, koji predstavljaju presjek zagrebačke arhitekture 20. stoljeća – od Freudenreicha i Deutscha do Uzelca, ali i aktualno stanje izgradnje. 

Šetnja će se održati u subotu, 25. rujna, s početkom u 11 sati, a početak je predviđen na početku Bosanske ulice. Šetnja će trajati okvirno dva sata. 

Obilazak je ograničen na 25 osoba, stoga molimo sve zainteresirane za sudjelovanje da se prijave na e-mail adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com), najkasnije dan prije održavanja šetnje.

Pozdravi iz kvarta – od fotografije do razglednice

 
Krećemo od samog početka, rastavljajući razglednicu na osnovne elemente, od kojih je jedan fotografija. Razmišljamo o tome na koji način se osnovni elementi razglednice mogu spojiti da bi ona funkcionirala, mogu li se ti elementi kombinirati različito nego smo na to navikli, te o tome koje su uloge razglednice u današnjem društvu.



Radionica Pozdravi iz kvarta – od fotografije do razglednice sastojat će se od predavanja o fotografiji, fotografskih vježbi te analize fotografija polaznika. Polaznici će nakon uvodnog dijela dobiti zadatke za samostalni rad. Prilikom analize radova, koja je ključni dio radionice, svakoj pojedinoj fotografiji pristupiti će se na detaljan i temeljit način (poput odabira kadra, rasporeda elemenata na fotografiji, bojama, osjećaju koji ona prenosi itd.). Za kraj radionice predviđena je pop-up izložba radova u Galeriji Spot.
 
Od polaznika radionice ne zahtijeva se predznanje o fotografiji, a bilo koja vrsta fotografskog aparata ili mobilni telefon bit će dovoljni za sudjelovanje. Radionica počinje na Svjetski dan razglednica, u petak 1. listopada, u sklopu projekta Kvartovski objektiv, u kojem sudjeluju organizacije iz susjedstva – Ured za Fotografiju, Galerija VN, Živi Atelje DK i Institut Tomislav Gotovac. Sudjelovanje na radionici je besplatno, jer znanje pripada svima, a njega će s prijavljenima bez zadrške razmijeniti fotografi Karlo Čargonja i Saša Kralj.
 
Prijave za radionicu primaju se na e-mail adresu Živog Ateljea DK (projekti@ziviatelje.dk).
 
Uz prijavu je potrebno poslati kratku motivaciju za sudjelovanje u radionici.
Broj sudionika je ograničen, a prijave se primaju najkasnije do subote 25. rujna.
 
Raspored održavanja radionice
 
Petak, 1.10. 
 
18.00 – 22.00 Uvodna prezentacija
 
Subota, 2.10.  
 
09.00 do 17.00 Cjelodnevni program radionice – vježbe, analiza, diskusija
 
*predviđena pauza za ruča
 
Subota, 9.10. 
 
09.00 do 17.00 Cjelodnevni program radionice: vježbe, analiza, diskusija, završni izbor i priprema fotografija za tisak
 
*predviđena pauza za ručak

Ponedeljak, 11. 10.
 
Otvorenje izložbe
 

Molimo sve zainteresirane za sudjelovanje da se što prije prijave jer je broj sudionika ograničen.