Skip to content

Dimitrije i Dante

U povodu 700. obljetnice Danteove smrti, akademski slikar Dimitrije Popović, autor europskog renomea, predstavio se s novom samostalnom izložbom u Sveučilišnoj i Nacionalnoj knjižnici u Zagrebu

Miroslav Pelikan

Gospodine Popović, od 14. rujna predstavljate se s novom samostalnom izložbom Dimitrije i Dante u Sveučilišnoj i Nacionalnoj knjižnici u povodu 700. obljetnice smrti Dantea.

UNESCO je ovu godinu proglasio godinom Dantea Alighieria i drago mi je da se mojom izložbom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu Hrvatska pridružila zemljama koje obilježavaju veliki jubilej velikog pisca. To je na otvorenju izložbe posebno istakao ravnatelj Talijanskog kulturnog instituta u Zagrebu Gian Luca Borghese. Dante je inače  jako značajan za hrvatsku kulturu općenito.

Posvetili ste niz djela velikom piscu, izloženi su crteži, grafike i slike.

Danteom se bavim dugi niz godina. Na izložbi u NSK su izloženi i crteži nastali 1981. godine  koji su bili izlagani prije četrdeset godina u staroj zgradi Nacionalne biblioteke na izložbi. Dante i slavenski svijet. Bio sam najmlađi autor na toj izložbi. Veliku izložbu koju je priredio talijanski likovni kritičar Giorgio Segato koja se zvala Le Meta Morfosi Dimitrije e Dante bila je postavljena u Raveni u Centro Dantesco 2002. godine. Tim povodom je objavljena knjiga naslovljena Dimitrije e Dante.  Za izložbu radova također posvećenu Danteu koja se održala godinu dana kasnije u Padovi, dobio sam nagradu, medalju za slikrstvo Giotto i njegovo vrijeme. Osim Pakla, koji je bez sumnje najinspirativniji uradio sam osam kompozicija za projekt Dante i sveti Franjo Asiški koji je bio prije nekoliko godina izložen u Pescari u Danteovoj kući. Također sam na temu Raja izlagao skulpturu Rajska vrata na XIII bijenalu brončane skulpture u Raveni za koju sam dobio Zlatnu medalju Giacomo Manzu. Pobroio sam ono najvažnije što pokazuje koliko me Dante zaokupljao. Posebno njegov Pakao.

Zašto je Dante i danas tako privlačan?

Osip Mandeljštam je rekao da svatko treba Dantea čitati na svoj način. Svako ga vrijeme i interpretira na svoj način. Veliki je pjesnik i danas aktualan jer se njegovo djelo bavi svim onim  bitnim stvarima koje se tiču čovjekovog bića. Fenomen grijeha i kazne u Paklu iako u srednjovjekovnom infernalnom ozračju, govori  nam da se čovjek i njegova priroda do danas u suštini nisu promijenili. Čovjek mijenja svijet ali ostaje u svojoj biti isti. Zato treba češće čitati Dantea.

Razmak od 700 godina ništa ne smeta njegovoj aktualnosti.

U pravu ste. Dante je stalno aktualan. Zato i jest među najvećim pjesnicima svijeta.

Kako Vi osobno doživljavate Dantea i njegovo djelo?

Još od gimnazijskih dana Dante me je privlačio. Kada smo u lektiri imali Božanstvenu komediju odmah me privukao Pakao zbog impresivnih slika koje je pjesnik opisao na svom prvom mističnom putovanju. Upravo je ta impresivnost  i žestina tih infernalnih prizora izazivala sliku, vizualizaciju napisanog. Sam Dante kaže u XXV pjevanju: “Ja koji sam sve to vidio jedva jedvice mogu sebi povjerovati”. Također konstatira kako je riječ preslaba da bi opisala sve ono što je pjesnik vidio. Neki komentatori i analitičari Danteovog djela kažu da su  pjesničke slike tako sugestivne i jasne pa su ih kvalificirali kao skulpturalne. Da me Dante  jako zanima pokazuje i ova izložba u NSK na kojoj su izložena djela nastala ove pjesnikove jubilarne godine.. 

Koji su Vas motivi, teme posebno privukli u Danteovom opusu?

Kako je Pakao koncipiran na moralnoj topografiji među osuđenima se nalaze i takozvani otmjeni grješnici među kojima su Semiramida, Kleopatra, Franceska de Rimini… Znači prisutan je i element erosa i smrti. Zato na izloženim radovima ima onih u kojima se kroz razarajući eros  rastjelovljuju ili erodiraju oblici ljudskog tijela. Ljudski korpus postaje tako u vlastitoj metamorfozi tijelo pakla ili paklensko tijelo. U mojim radovima se ne prikazuje atmosfera krugova i jaruga, to bi bilo odviše ilustrativno, a ilustraciju nikad nisam volio jer ograničava imaginaciju. Dakle sve se svodi na tijelo i njegovu izražajnost.

Što je još novo u atelijeru?

Upravo sam dovršio grafičku mapu Triptih za Dantea koja je posvećena Božanstvenoj komediji

Vaše književne novosti?

Ovog ljeta je objavljena moja knjiga eseja Likovni zapisu u doba korone. To je svojevrsni spoj umjetnosti i medicine. Tekstovi u knjizi su nastajali od proljeća do jeseni 2000. godine.

To je vjerojatno prva COVID knjiga u Hrvatskoj. Promocija će biti uskoro.