PANEL O NFT I PREZENTACIJA PROGRAMA ART BUBBLE NA TREĆEM DANU ART ZAGREBA

Nemojte propustiti panel o non-fungible tokenima, novom načinu trgovanja umjetninama koji strelovito raste

Kiti Iveta

I danas nas uz otvoren sajam i izložbe,  na Art Zagrebu očekuje bogat popratni program.  U 16.30 će se u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla održati prezentacija programa  Art Bubble / Art & Money. Program umjetničke organizacije YELO-za interdisciplinarni umjetnički proces je zamišljen kao pop-up izložbe čije su lokacije neprestano u pokretu, na frekventnim mjestima koja privlače publiku i kupce

Pop-up galerijski prostori mogu biti gradski prostori, ateljei umjetnika, dućani, ali i muzeji, sajmovi i nekonvencionalna mjesta za izlaganje. Same koncepte izložbi ponudit će kustosi i / ili povjesničari umjetnosti putem otvorenog online poziva.  Najzanimljiviji prijedlozi bit će predstavljeni upravo na Art Zagrebu,  gdje će  umjetnici, kao i publika, moći uz pomoć virtualnih alata glasati i odabrati njima najzanimljiviji prijedlog za pop-up izlaganje. Kustos koji bude imao najviše glasova dobit će potporu za realizaciju predložene pop-up izložbe koja će trajati 24 sata i biti realizirana do kraja 2021. godine.

Art Bubble izložbama daje se mogućnost vizualnim umjetnicima za češća izlaganja, raznolikost kustoskih programa i pristupačnost programa široj publici, koja se upoznaje s vizualnom umjetnosti kroz predstavljanje next door galerija, čime bi joj pop-up galerijski koncept postao pristupačan, a time kupnja umjetničkih djela kao ideja postala prihvatljivija. Ono u što se ulaže ovim programom je da kustosi postanu ključni pokretači u procesu kulturne industrije.

Po prvi put Art Zagreb surađuje s Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske s ciljem povezivanja povjesničara umjetnosti  i autora.  Jedan od rezultata ove suradnje i autora je panel o fenomenu koji potresa tržište umjetnina — Neprenosivi žeton (NFT). NFT umjetnost doslovno je preokrenuo globalno tržište umjetnina naglavce. U posljednjih godinu dana svi pričaju samo o tom, potpuno novom, načinu trgovanja umjetninama koje strelovito raste. NFT je digitalna potvrda kojom se potvrđuje vlasništvo umjetničkog djela u digitalnom svijetu, a njome se trguje isključivo kriptovalutama. NFT umjetnost (non-fungible token) ili kripto umjetnost globalna je pojava na području novomedijskih umjetničkih praksi i blockchain tehnologija nastala 2017. Iako još uvijek bez „službenog“ stava likovne kritike NFT umjetnost pokrenula je vrlo živu umjetničku scenu na kojoj su i hrvatski umjetnici našli svoju ulogu. Kako bi se otvorio dijalog između umjetnika, teoretičara i blockchain developera koji poznaju principe novog tržišta, interdisciplinarnim panelom otvorit će se više tema: povijest novih medija u Hrvatskoj i ulozi NFT-a, pitanje procjene vrijednosti, provenijencije, plagiranja, autorstva, vlasništva, kolekcionarstva. Postavljat će se pitanja vezana za odnos suvremenih digitalnih pojava i kulturnih ustanova u Hrvatskoj, na koje načine omogućiti komunikaciju kulturnih ustanova i kripto tržišta te postoje li uvjeti i potreba za njihovim spajanjem. Panel je otvoren za sve entuzijaste kriptotržišta i novih pojava u digitalnoj umjetnosti, bilo da je riječ o ulagačima, prodavačima, teoretičarima ili radoznalim amaterima.

Na panelu će govoriti Ingeborg Fülepp, Petra Horvatović, Dina Dragija i Bruno Škvorc, moderatorica će biti Hana Katanić. Panel će se održati u 18.00 sati u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Art Zagreb je otvoren do 18.rujna 2021. te cijeli program i satnicu možete potražiti na https://www.artzagreb.com/satnica/