Neven Otavijević – ciklus ulja s harmoničnim kolorističkim pristupom

Novi ciklus ulja Nevena Otavijevića

Zadarski slikar, Neven Otavijević, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor je zanimljivog i nadahnutog ciklusa ponajprije krajobraza, prostora u kome živi, prostora priobalja i otoka, ali svakako, prostora u kome je more ključni element

Miroslav Pelikan

Novi ciklus ulja nastao je na šperpločama manjih formata i na platnima srednjeg formata s harmoničnim kolorističkim pristupom motivu pojedinih dijelova obale ili grada ili nizu kuća na padini s istaknutim stablima.

Novi ciklus neprijeporno pokazuje sve izrazitiju autorsku, slikarsku zrelost Nevena Otavijevića, vidljivo u skladnoj i odmjerenoj realizaciji. Umjetnik je pronašao svoj put, istina mukotrpan i neizvjestan, ali put koji ga vremenom odvodi ili dovodi do željenih artističkih rezultata.

Stvarni motivi koje Otavijević rado koristi svakako posjeduju arkadijski karakter, ukazujući time na  jedinstvenu ljepotu prirode i njezinu  privlačnost, koju tako često zamišljamo, negdje daleko i nedohvatno, a oni su tu, neposredno pored nas.

Otavijević ne slika mnogo, kao poneki autori, slika više od niza drugih, stvarajući vrlo osobeni opus, koloristički iznijansiran.

Osobno mi se jako sviđa motiv uspravnih stabala drveća, visokih i ponosnih poput mitskih stražara, čuvara na rubu mora i početku kopna. Ta nesavitljiva uspravnost drva dominira cijelom slikom.