Stiže jesen, ‘Vakula je reko’ – Lijepa naša na udaru vandala

Alternativa moru: Kopika, Jarun, Vukovarska ada, Bundek, Duga Resa nudi niz kupališta na Mrežnici…

Boris Markuš

Kako zaštititi gradsku imovinu od vandalizma do naredne sezone?!

Priča je svugdje manje-više, jednoobrazna. Građani su ogorčeni ‘noćnom zabavom’, Grad obnavlja, sve na ponos građana i gostiju grada. No,ostaje pitanje kako spriječiti uništavanje imovine širokih razmjera. Sve u svemu, čini se da je uništavanje tuđe imovine ipak jače od njih i razuma.

Gotovo je ljeto, kalendarski stiže jesen. Sezona kupanja završava, a prostor zauzimaju primitivni agresivci, neodgovorni vlasnici kućnih ljubimaca , te rušitelji svega pod utjecajem alkoholnih para. Rekreativci, šetači, ljubitelji prirode, ovih su dana zgroženi viđenim. Gradovi grade, renoviraju i obnavljaju, no stupidni likovi ne mare za postignutim u vidu uređenog plažnog prostora, infrastrukture i zelenog pojasa, i prave se kao da nisu odavde. Ovo sramotno ponašanje ne zaslužuje ništa nego najstrožu osudu. Policija također mora odigrati svoju ulogu. Ali u globalu, ništa se ne uništava danju, već sve pod okriljem noći.

Osječani su ove kupališne sezone mogli pronaći osvježenje, zabavu i opustiti se na novouređenoj, 30 metara dugoj, najpoznatijoj kontinentalnoj plaži u Hrvatskoj – Copacabani. Nasipano je 6500 kubika pijeska na dravsku obalu Kopike, a uređeni su i popratni sadržaji, poput odbojkaškog terena na pijesku. Popularna osječka Kopika, nije pošteđena vandalizma. Ekipa se valjda zabavila uništavanjem besplatnih ležaljki, odbojkaške mreže ili razbijanjem boca i razbacivanjem smeča. Uništavanje i razbijanje nije prava slika Osijeka, no manjina terorizira većinu. Poznato!

Osječki gradonačelnik Ivan Radić poziva građane da aktivno sudjeluju i na gradonačelnik@osijek.hr prijave svako uočeno vandalsko ponašanje. U Zagrebu, pak, možete uputite e-mail na adresu: komunalno.redarstvo@zagreb.hr