Ranko Ajdinović samostalno izlaže na Art Zagrebu 2021

Svijet fluktuirajućih oblika kao svijet koegzistirajućih jedinki, svaka obilježena sasvim određenim kolorom i tonalitetom, ispunjava prostor slike, svijet u gibanju, u promjeni, u izmjeni, u stalnom pomicanju, svijet koji nikada nije bio nepomičan

Miroslav Pelikan

Akademski slikar Ranko Ajdinović, sve popularniji suvremeni hrvatski slikar, u proteklom razdoblju intenzivno je izlagao svoje akrile srednjeg i velikog formata sa specifičnom paletom nefigurativnih motiva uz iznimna koloristička rješenja

Nakon uspješnog izlaganja nekoliko zapaženih slika u Čakovcu na Zrinski Art Festu u povodu 160 godina rođenja Rudolfa Steinera, sredinom rujna Ajdinović izlaže dvanaest slika na Art Zagrebu 2021 u dobrim izložbenim prostorima Tehničkog muzeja. 

Riječ je o radovima koji najbolje predstavljaju presjek stvaranja u ovoj i protekloj godini ovog vrijednog i talentiranog umjetnika srednje generacije.

Formati su različiti, od ovala i slika, promjera 50 cm, 50 x 60 cm 100 x 70 cm i 100 x 100 cm…

O zanimljivom i atraktivnom slikarstvu Ranka Ajdinovića dosta se pisalo, uočen je njegov vrlo samosvojni autorski izraz, snažni energičan kolor plutajućih (plivajućih) formi poput obojanih santi leda negdje na zamišljenom nedohvatnom ali stvarnom hladnom moru.

I ove slike izložene u Zagrebu nose u sebi pečat optimizma, vjere i nade, misli i govora.

Svijet fluktuirajućih oblika kao svijet koegzistirajućih jedinki, svaka obilježena sasvim određenim kolorom i tonalitetom, ispunjava prostor slike, svijet u gibanju, u promjeni, u izmjeni, u stalnom pomicanju, svijet koji nikada nije bio nepomičan.

Valja također napomenuti kako se na pojedinim izloženim slikama može vidjeti, osjetiti trag elemenata krajobraza, lagano autorsko doticanje figuracije, također vrlo uspjeli slikarski eksperiment.

Sve u svemu, izvrstan odabir novijih slika umjetnika Ranka Ajdinovića koji na krilima kolora i većih formata stremi najvišim dosezima.