Skip to content

Barbara Horvatić – Kroz oči biologa

Zahvaljujući obitelji prepunoj umjetnika, iako prirodoslovka, Barbara Horvatić od malena gaji ljubav prema umjetnosti i umjetničkom izražavanju

Bojana Birač

Tijekom studiranja, zbog nedostatka literature, Barbara Horvatić izradila je svoj prvi identifikacijski ključ za bubamare. Svaki ključ mora imati pripadajuće fotografije/crteže obilježja nužnih za determinaciju. Kako je profesionalna fotografska oprema skupa, odlučila se na vlastoručno oslikavanje istog. Tada se rodila njezina ljubav za ilustracijom te promatranjem detalja i najsitnijih dijelova životinja koje nas okružuju. Sati provedeni nad lupom (uređaj za povećanje), iznjedrili su od tada pa do danas preko pedesetak ilustracija pri čemu je autorica koristila tehniku točkanja, a potom ilustracije obojala u programu za digitalno crtanje. Tehnika točkanja zahtjevna je i dugotrajna, što čini ovaj proces još izazovnijim. Iako je danas veoma lako dobiti visokokvalitetne fotografije, ilustracije u biologiji i dalje imaju veliko edukacijsko značenje.

Ovom izložbom uronite „Kroz oči biologa“ u predivan svijet malenih i skrovitih, šarolikih, a često neprimijećenih, ekosustavu važnih životinja. Uz svaki crtež pronaći ćete kratak opis vrste kako biste se pobliže upoznali sa životinjom koju promatrate.

Barbara Horvatić rođena je u Zagrebu 1991. godine. Diplomirala je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2017. godine i stekla zvanje magistre eksperimentalne biologije. Iste godine upisala je doktorski studij biologije, koji traje do danas. Tijekom studija i po završetku bavi se herpetologijom i entomologijom. Diplomski rad obranila je na temu bubamara, koje su i dan-danas u fokusu njenog znanstveno-istraživačkog, ali i umjetničkog rada.

See also  KOMUNIKACIJA / COMUNICAZIONE - kolektivni, selektirani, tematski, likovni projekt