Usmjeravanje djece u sport i individualni pristup za rekreativce

Studije pokazuju da je sjedilački stil života glavni uzročnik mnoštva zdravstvenih problema, poput pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa te mnogih oblika kancerogenih bolesti

Polako, ali sigurno, sjedilački stil života postaje jedan od glavnih problema modernog čovjeka. Studije pokazuju da je sjedilački stil života glavni uzročnik mnoštva zdravstvenih problema, poput pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa te mnogih oblik kancerogenih bolesti.

Antonio Jazvić – foto Facebook

Posljedice koje ostavlja na tijelo relativno su poznate široj populaciji, no ono što je manje poznato i što se prečesto zanemaruje su posljedice koje takav stil života ostavlja na mentalni potencijal, odnosno mentalnu učinkovitost. Treba naglasiti da jednokratno vježbanje donosi kratkoročnu korist poput trenutnog poboljšanja sposobnosti planiranja, organiziranja vremena, usmjeravanja pažnje i radnog pamćenja. Međutim, kako bi nam tjelesna aktivnost donijela dugotrajnu dobit, potrebno je redovito bavljenje tjelovježbom. Redovitim vježbanjem, kod osoba u ranoj i srednjoj odrasloj dobi, usporava se pad mentalnih sposobnosti do kojeg dolazi u starijoj dobi, a uz to se smanjuje i vjerojatnost pojave demencije i obolijevanja od Alzheimerove bolesti.

Provodim individualne treninge s rekreativcima gdje radimo na poboljšanju posture tijela, jačanju zglobova i mišića, poboljšanju snage, izdržljivosti, kondiciji, jakosti, gibljivosti. U programu radimo antropometriju cijelog tijela, odnosno mjerenje opseg svakog dijela tijela, te kroz cikluse radim analizu i uspoređujemo koliko ste napredovali u centimetrima i postotku. Posvećujemo se i analizi napretka pojedinih dijelova tijela te na taj način možemo uvidjeti ako je npr. desno rame jače od lijevog, pa veću pažnju posvetimo svim mišićnim skupinama.

Znate li da su novije studije i sportska znanstvena istraživanja potvrdila da u današnje vrijeme možemo puno bolje procijeniti i još važnije usmjeriti Vaše dijete u sport u kojem ono individualno ima najbolje predispozicije za uspjeh? Prije nekoliko godina ovaj model je pokrenut u SAD-u, a u nekoj bliskoj sportskoj budućnosti ovo će biti jedan od ključnih čimbenika za uspjeh u sportu.

Pogledajte predavanje Individualni pristup za rekreativceOVDJE!

Svaki sport ima neke svoje najvažnije sposobnosti koje su ključne za uspjeh u tom sportu, te ima sposobnosti i koje su manje važne. Na primjer, u košarci su najvažnije sposobnosti preciznost, brzinsko-eksplozivna snaga, anaerobni i aerobni kapaciteti, koordinacija i agilnost.

U današnje vrijeme dosta roditelja usmjerava djecu u sport koji prvenstveno zadovoljava roditelje, dok možda njihova djeca imaju veliku šansu da ostvare velik rezultat u nekom drugom sportu.

Efikasno funkcioniranje sustava izbora provodi se na znanstvenim metodama utvrđene jednadžbe specifikacije, što znači da kada dijete odradi sve motoričke testove za pojedine sposobnosti, mi hijerarhijski možemo zaključiti u koju bi granu sporta najbolje bilo usmjeriti dijete.

Slažete li se sa činjenicom, da je pravo vrijeme za odabir djetetovog sporta od velike važnosti, jer nije isto ako se dijete krene baviti nekim sportom sa 6 godina ili sa 16 godina. Izgubilo je dugačak period same škole usvajanja, usavršavanja i automatizacije u konkretnom sportu. Kroz tih 10 godina dijete razvije sve potrebne motoričke kretnje, osobine ličnosti i kognitivne kretnje.

Vrlo važno je napraviti i morfološka obilježja roditelja, longitudinalnu dimenzionalnost, transferzalna dimenzionalnost i voluminoznost (visina i širina pojedinih ekstremiteta, građa roditelja) jer Vaše dijete će genetski biti slično Vašoj građi. To nam je vrlo bitan podatak, jer ako roditelji imaju 1,90m visine, a njihovo dijete odradi izrazito dobre testove za svoju dob za preciznost, agilnost, koordinaciju velike su vjerojatnosti da će njihovo dijete postići dobar uspjeh u košarci.

Pogledajte predavanje Usmjeravanje djece u sport OVDJE!

Radim na principu novog sportskog modela koji je budućnost, te kroz 10-ak treninga mogu s Vašim djetetom napraviti sve testove za sposobnosti (brzina, snaga, izdržljivost, gibljivost, koordinacija, agilnost, preciznost i ravnoteža koje su najvažnije sposobnosti), te na temelju toga preko jednadžbe specifikacije za svaki sport možemo utvrditi u kojem bi sportu Vaše dijete najbolje bilo da krene.

Antonio Jazvić, diplomirani kineziolog kondicijske pripreme sportaša i fitness trener
fitnessmentoronline.com