Skip to content

Ciklus akvarela Tea Trostmanna

Teo Trostmann, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor je ciklusa akvarela i ulja s motivima krajobraza i mrtvih priroda, karakterističnog odmjerenog kolora

Miroslav Pelikan

Osobno doživljavam svaki list akvarela kao snažno, eruptivno sjećanje na jedinstveni, kratkotrajni trenutak u proteklom vremenu, trenutak iznimnog značenja, a ove se riječi mogu posve pripisati i ovom ciklusu akvarela Tea Trostmanna

Kada je nastao ovaj zanimljivi ciklus akvarela? Nisu izlagani, kako to?

Ovo je izbor mojih akvarela koji su nastali prije stanovitog vremena, dok su djeca bila mala pa nisam želio slikati uljem u kući.

Odlučio sam ne izlagati radove dok ne prođe ova gripa. Akvarel je složena tehnika u kojoj i um i ruka moraju biti hitri, greške se ne mogu popraviti.

Jako volite akvarel.

Razlika između akvarela i slikanja uljem je kao razlika između klizanja na ledu i hodanja po asfaltu.

Možda su neke od najboljih slika ikada naslikanih bile Turnerovi akvareli, jer je taj engleski slikar prvi shvatio elementarnu čistoću impresije i “govor” boje.

Motivi su iz Vaše okoline.

Motivi su očito iz južnohrvatskoga priobalja, prevladavaju ljetni dojmovi, ali nađe se i mrtvih priroda i scena jeseni i zime.

Što je u planu kada govorimo o akvarelu?

Iduće godine ću prikazati otoke, a ako Bog da kada budem pred mirovinu i aktove. Ti aktovi su skladni, prirodni kao kiparstvo, nema erotike.

See also  MELINDA KOSTELAC: Prekozemnost