Nostalgija – Mario Romoda u Hermani

Nakon zapažene zagrebačke izložbe u Galeriji Karas, mladi akademski slikar Mario Romoda gostuje i u pulskoj galeriji Hermana. Romoda inače slovi za jednog od najperspektivnijih i zasigurno najzanimljivijih suvremenih slikara hrvatske mlađe srednje generacije

Vedran Šilipetar

„Romoda se vraća slikajući motive iz riznice svojih privatnih memorabilija, obilježenim i osobnostima iz svijeta popularne kulture. Time teži reflektirati sam život i sjećanje kojeg u konačnici određuje emocija. Prema svojoj naravi slikarstvo kao nijemi oblik izražavanja koji na određeni način podrazumijeva introvertiranost i introspekciju, Romodi otvara prostor za ekstrovertiranost, izravnost i nesvakidašnju zaigranost pri odabiru motiva i izražajnih boja: od jarkih na portretima pop ikona do finih I nježnih tonova crvene, plave, ružičaste i zelene. . Stavljajući na platna Lady Gagu, Bruce Leeja, Arnolda Schwarzeneggera, Duška Lokina ili Jima Carreyja, zatim Josipa Broza Tita i NikoluTeslu slikar traži novu likovnu izražajnost u njihovoj pojavnosti. Gledajući u cjelini, ciklus „Pop nostalgia“ pokazuje Romodino osebujno traganje za „trenucima“ kreacije koji su ustvari dosezi slobode koju on, fasciniran slikarstvom, pokušava „osvajati“ eksperimentima, u senzacijama boja I oblika“, zapisala je Nevenka Šarčević o radu mladoga Romode.

Mario Romoda rođen je 1987. Godine u Vukovaru te upisuje Školu za primjenjenu umjetnost i dizajn u Osijeku gdje dobiva istaknute nagrade na državnim natjecanjima u crtanju, a 2004. Osvaja generacijsku nagradu kao najbolji učenik trećih godina u Hrvatskoj. Po završetku srednje škole 2006., upisuje smjer slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Treću godinu studija završava pod mentorstvom prof. Duje Jurića i prima nagradu za najboljeg studenta ALU. Diplomski studij slikarstva upisuje pod mentorstvom prof. Zoltana Novaka gdje kroz eksperimente i studije na stiropornoj podlozi pronalazi svoj matični medij kroz koji provodi svoj komentar, osvrt, a ponekad I fascinaciju pojedinim elementima kapitalističkog i senzacionalističkog društva. Akademiju likovnih umjetnosti završava 2012. godine. Kroz karijeru samostalnog umjetnika ostvaruje 10 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i mnogobrojne skupne izložbe u Hrvatskoj I inozemstvu, od kojih ističe Cre-art rezidencije u Litvi I Makedoniji. Kroz svoje stvaranje Mario Romoda se nastoji ne ograničavati jednim stilom i smjerom, već kontinuirano propitiuje i obrađuje temu koja mu se uvijek nalazi u fokusu interesa, stalnopronalazeći nove uglove i pristupe ponavljajućoj i aktualnoj temi.

Izložba je zakazana u nedjelju 8.8. u 20 h.