Kolorizam Ranka Ajdinovića

Opus suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, akademskog slikara iz Karlovca, Ranka Ajdinovića, temelji se na nizu ciklusa velikih formata s klasičnim apstraktnim motivima

Miroslav Pelikan

O važnim osobitostima slikarskog opusa ovoga umjetnika, već smo pisali, ali valjalo bi istaknuti još jedan vrlo važan element, a to je kolorizam. Ajdinovićeve slike preplavljene su raznolikim oblicima različitih ključnih boje koji jednostavno na slici izviru poput vrtloga, iz dubine slike.

Ako pogledamo novije radove iz razdoblja 2016.-2021., sve su akril – kombinirano na platnu,

dimenzije radova su od 80 x 80 do 150 x 120 cm., jasno možemo uočiti gibajući vrtlog radosti koji se kroz prisutne boje na slici emanira u okolni prostor.

Gledatelj, suočen s Ajdinovićevom slikom, može osjetiti samo radost, optimizam, dok boje lagano teku prema njemu i stvara se osjećaj kako je promatrač u središtu zbivanja.

Vrtlog radosti koji na površinu izbacuje niz kvadrata, svaki u svojoj boji, ponegdje između njih zaluta i poneki oval ili dvije paralelne linije ili dvije, tri okomite zagrebane crte, neprestano, poput vulkana, ne tako snažno, ali konstantno, diše i iz vlastite dubine na svjetlo dana izbacuje obojene raznolike forme, stvarajući novi sloj nefigurativnoh svijeta.

Kolorizam Ranka Ajdinovića nosi sve osobene autorske specifičnosti, to je doista izdvojeni svijet boja.