Renata Vranyczany Azinović: CRESKE MAČKE

Renata Vranyczany Azinović oblikovala je sve tipove i karaktere mačaka s kojima se susretala na otoku Cresu, osobito u dvorištu i vrtu svog ljetnikovca: od crne, bijele, tigraste do bijelo-smeđe kojoj je posvetila posebnu pozornost jer se kod nje udomaćila i omacila

Jelena Dunato

Renata Vranyczany Azinović oblikovala je sve tipove i karaktere mačaka s kojima se susretala na otoku Cresu, osobito u dvorištu i vrtu svog ljetnikovca: od crne, bijele, tigraste do bijelo-smeđe kojoj je posvetila posebnu pozornost jer se kod nje udomaćila i omacila. Umjetnicu je mačkama privukla njihova narav, individualnost i portretna markantnost te voluminoznost i gipkost tijela. Kiparski izazov bio je uhvatiti njihove pokrete, osobita i promjenjiva držanja, proporcije, boje i najrazličitije forme tog vitkog savitljivog tijela, pa sve do karakterističnih stanja čekanja, vrebanja, sunčanja, predenja, spavanja, igranja, istezanja, itd. Sve su te poze kiparski intrigantne te se umjetnica nije udaljavala suviše od stvarnosti. Naprotiv, željela je ukipariti izraze tih neobuzdanih stvorenja koja komuniciraju svojom prirodnom koreografijom (poput plesa), otvorenim govorom tijela. Umjetnica upravo tako modelira svoje ljetne družice – ne samo portretno, nego i kroz tipsku abecedu mačje komunikacije, kako bi položajem tijela iščitali njihova raspoloženja. (Branka Hlevnjak, ulomak iz kataloga izložbe)

U utorak, 3. kolovoza, u 20 sati u Creskom muzeju otvara se izložba skulptura Renate Vranyczany Azinović “Creske mačke”

Renata Azinović rođena je 13. ožujka 1950. u Zagrebu. Godine 1986. počela se baviti umjetničkom keramikom: pohađa Centar za likovni odgoj u Zagrebu (International Insea Institute) kod profesorica Višnje Markovinović i Višnje Jelačić. Od 1986. do 1989. studira slikarstvo kod prof. Vjere Lalin, a tijekom 1987. i 1988. usavršava keramiku kod Ivane Jelačić. Sitnu plastiku konzultativno uči kod prof. Branka Ružića (1988.–1989.). Ostvarila je niz ciklusa sitne plastike i reljefa u keramici, engobiranoj keramici i bronci. Priredila je 45 samostalnih izložbi i sudjelovala na više od 200 žiriranih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 1989., a od 1997. članica je Zajednice umjetnika Hrvatske sa statusom samostalne umjetnice. Živi i radi u Zagrebu.

Renata Vranyczany Azinović: CRESKE MAČKE
od 3. kolovoza – 15. listopada 2021.
Creski muzej, Ribarska 7, Cres