Beč dobiva novi park, najveći u posljednjih 40 godina

do 2025. godine na području nekadašnje željezničke stanice Nordbahnhof u 2. bečkom okrugu Leopoldstadt niknut će novi park površine 93.000 m2. Bit će to najveći park koji je izgrađen od 1974. godine. Tad je u povodu Bečke međunarodne vrtne izložbe u 10. okrugu Favoriten nastao Kurpark Oberlaa čija površina danas iznosi oko 608.600 m2

Matea Čuljak

Pri uređenju parka Freie Mitte austrijska se prijestolnica okreće novim rješenjima. Bit će to dom brojnih biljnih i životinjskih vrsta gdje bi priroda u velikoj mjeri trebala ostati netaknuta. Osim toga, bit će očuvane postojeće topografske karakteristike, uključujući visinske razlike, kao i dio tračnica stare željezničke stanice. Poseban je fokus na očuvanju biološke raznolikosti. Na tom području već obitava nekoliko zaštićenih vrsta poput zelene krastače i livadne gušterice. Cilj je stvoriti zelenu oazu koja će biti više od običnog gradskog parka. Ondje će biljne i životinjske vrste moći nesmetano živjeti, a stanovnici austrijske metropole i turisti moći će se rekreirati i opustiti te promatrati prirodu.

Park će tako dobiti površine za odmaranje i sunčanje, sportske sadržaje, poligon za bicikliste i zajedničke vrtove. Osim toga, u sljedećih nekoliko godina nastat će i skate park, dječja igrališta i ograđene zone za pse. Sadnja oko 300 novih stabala pozitivno će utjecati na mikroklimu ovog područja. U postupak planiranja bili su uključeni i građani koji su mogli poslati svoje ideje za uređenje parka.

Izgradnja parka odvijat će se u nekoliko faza. Sredinom srpnja ove godine postavljen je kamen temeljac, a u istom mjesecu započinju i radovi na prva dijela ukupne površine oko 21.000 m2 koji bi trebali biti završeni ove jeseni. Kako bi se osigurala zaštita biljnog i životinjskog svijeta, građevinske radove nadzirat će posebna ekološka inspekcija.

Park Freie Mitte važan je dio zelene ofenzive austrijske prijestolnice u sklopu koje se u sljedećih pet godina gradnjom parkova namjerava stvoriti oko 400.000 m2 novih gradskih zelenih površina.