DRUGI FERMATA FESTIVAL KLASIČNE GLAZBE NA KORČULI

Ovogodišnji, drugi korčulanski Fermata festival održava se od 3. do 10. kolovoza na tri lokacije: Smokvica, Lumbarda te dva koncerta u Korčuli

Mateo Milina

Organizator festivala, Lorena Milina, mlada je i uspješna akademska glazbenica. Iako je široj publici poznata kao nekadašnja violinistica i prateći vokal benda Silente, Lorena je usporedno njegovala i karijeru u klasičnoj glazbi. Diplomirala je u Zagrebu na Muzičkoj akademiji nakon čega završava dva dvogodišnja postdiplomska studija na prestižnom konzervatoriju La Schola Cantorum u Parizu. Trenutno je upisana na doktorski studij Muzičke akademije u Sarajevu na kojoj je zaposlena kao viši asistent. Uz sve obaveze, njezina želja da obogati kuturni život rodnog otoka je ostvarena. I ove godine odlučila je predstaviti dinamičan program s ciljem popularizacije klasične glazbe:

„Još za vrijeme studija sam zamišljala kako bi bilo lijepo svoje iskustvo i kreativnost usmjeriti prema rodnom kraju koji mi, s obzirom na stalno odsustvo, nedostaje. Prošle smo godine bili kolektivno oduševljeni suradnjom s glazbenicima i zainteresiranošću publike te nam je to bila potvrda da ovakva manifestacija može postati tradicija.“

Prošlogodišnje izdanje festivala ugostilo je ukupno 22 glazbenika od kojih su polovicu činili studenti muzičkih akademija koji su se iskazali kao dorasli zadatku u zahtjevnim komornih djela. Koncerti su se održali u Lumbardi i Korčuli.

Ostvarena je i suradnja s višestruko nagrađivanom lumbardskom klapom Korda i njihovim svestranim voditeljem Rokom Radovanom te priznatim pijanistom Domagojem Gušćićem.

Ove godine publika će imati priliku čuti izvrsne komorne sastave Trio Musica Salinea (BiH), Arbor Vitae Trio (HRV) i Duo Milina-Gušćić (HRV). Na programu će se naći djela Čajkovskog, Piazzolle, Saint-Saënsa, Bacha, Brahmsa, Paganinija i mnogih drugih, uz nove suradnje iznenađenja.

Ovim putem zahvaljujemo se svima koji sudjeluju u organizaciji, a posebno Općini Lumbarda, TZ Lumbarda, Općini Smokvica, TZ Smokvica, Centru za kulturu Korčula, HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla, Hotel Lumbarda, Sonic Studio i župniku Vladi Markiću  bez kojih festival ne bi bilo moguće održati.

”Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo ove godine ostvarili suradnju s Općinom Smokvica te festival proširili na još jedan prekrasan otočki lokalitet. Pozivamo sve mještane i goste otoka da nas poprate i uživaju u klasičnoj glazbi.” ističe Lorena.

Ulaz na sve koncerte je besplatan, uz pridržavanje svih važećih epidemioloških mjera.