Skip to content

Jedan od najboljih trilera 2020. prema izboru New York Timesa

Lucy Foley: Popis uzvanika

Marko Hadjur

Proslava vjenčanja postat će nešto mračno i smrtonosno u ovom slasno opakom i atmosferičnom trileru u maniri Agathe Christie iz pera autorice „Lovačke družine“, bestselera New York Timesa

Lucy Foley osvojila je svijet debitantskim kriminalističkim romanom „Lovačka družina“, a kada je početkom 2020. godine objavila svoju petu knjigu, kriminalistički roman „Popis uzvanika“ opravdala je status vješte autorice zapleta, tajnovitosti i šokantnih krajeva i odmah osvojila vrhove lista najprodavanijih romana.

Roman „Popis gostiju“ osim što je proglašen jednim od najboljih trilera 2020. godine, vlasnik je brojnih nagrada i priznanja od strane kritike i publike. Popularni Goodreads prošle je godine „Popis uzvanika“ proglasio najboljim kriminalističkim romanom, a da se radi o odličnom štivu dokazuje i nominacija prestižne nagrade CWA Gold Dagger 2020. za najbolji kriminalistički roman.

Napetim krimićima Lucy Foley nije odoljela ni filmska industrija. Za oba njezina romana otkupljena su prava i čeka se datum premijera. Za sada je samo poznato da će na velika platna prvo stići film snimljen prema romanu „Lovačka družina“.

Foley je autorica triju povijesnih romana koji su prevedeni na šesnaest jezika. Njezini novinarski tekstovi su objavljeni u časopisima ES Magazine, Sunday Times Style, Grazia i mnogim drugima.

Svi koji obožavaju legendarnu Agathu Christe istinski će uživati u ovom romanu prepunom napetosti, sumnje i preokreta.

Prijevod na hrvatski potpisuje Igor Rendić.

„Ova mi je knjiga bila sjajna. Ispunila me srećom na isti način kao kad čitam neki klasik Agathe Christie. Zbog smjenjivanja perspektive likova stalno ćete nagađati tko je krivac – i griješit ćete.“ – Alex Michaelides, autor romana „Nijema pacijentica“

„U duhu velikih klasika Agathe Christie… Obratite pozornost na naizgled usputne detalje iz prošlosti likova. Svi do jednoga su tragovi.“ – New York Times

RADNJA:

Na otoku ispred irske obale gosti se okupljaju kako bi proslavili sklapanje braka. Mladoženja je naočit i šarmantan, televizijska zvijezda u usponu. Mladenka je pametna i ambiciozna, urednica i izdavačica časopisa. Vjenčanje je to na visokom nivou: dizajnerska haljina, udaljena lokacija, luksuzni pokloni i skupi viski. Mobitel vam možda i neće baš hvatati signal, more je nemirno… no svaki je detalj događaja stručno osmišljen, a bit će stručno i izveden. Ali savršenstvo ne postoji… Kad šampanjac potekne i zabava počne, zamjeranja i sitničava ljubomora ispreplest će se s prisjećanjima na stare dane i dobrim željama. Djeveri će zaigrati igru iz školskih dana. Djeveruša će si upropastiti haljinu. Mladenkin će najstariji prijatelj održati neprimjerenu zdravicu… A potom će netko umrijeti. Tko to ne želi mladencima sve najbolje? I još važnije – zašto?

Optimized by Optimole