ANALOG – David Ivić u Alvoni

Bila je to večer za stvaranje lijepih sjećanja proteklog petka na otvorenju izložbe fotografija Davida Ivića, pod nazivom ANALOG. Otvorenje koje će se dugo pamtiti, prava mala svečanost dobrih vibracija

Alis Šaina

Kad se govori o grafičkom dizajnu u Istri David Ivić nezaobilazno je ime te je grafički uredio i oblikovao više stotina knjiga, kataloga, CD-a, plakata. Osim grafičkim dizajnom bavi se i slikarstvom, ilustracijom kao i fotografijom već 40-tak godina jer se od svog fotoaparata nikad nije odvajao. 

U Alvoni je izložio izbor crno-bijelih fotografija iz svog bogatog opusa (uz nekoliko eksperimentalnih koloriranih) kojima je zabilježena prošlosti središnje Istre. Netko od posjetitelja komentirao je kako ova izložba jednostavno miriše na djetinjstvo. I doista, na fotografijama je zaustavljeno vrijeme nekakve „bolje prošlosti“ u savršenom kadru, promišljenom do svakog detalja, u izbalansiranoj kompoziciji kojom je prenesena armosfera, osjećaj i sva ljepota trenutka. 

Veljko Krulčić, autor teksta kataloga, ističe kako Ivić ovom tematskom izložbom nastavlja liniju u umjetnosti fotografije koju u nacionalnim okvirima vezujemo za Tošu Dabca, a u okviru Istre za Alojza Orela.

Bruno Krajcar otvorio je večer izvedbom naslovne pjesme s albuma “Sve će biti dobro” koji je najbolji album popularne duhovne glazbe prema ocjeni strukovnog žirija ovogodišnjeg 28. Porina.

Ugodnu atmosferu službenog dijela večeri nadopunjavao je sam Ivić svojim duhovitim upadicama, a o autoru i izložbi govorio je Mate Ćurić, vrsni poznavatelj fotografije i dugogodišnji urednik kulture u Glasu Istre koji je istaknuo izvrsnost Ivićeve fotografije. 

Potom je dugogodišnji prijatelj i suradnik Boris Domagoj Biletić, pjesnik, esejist, književni kritičar, jedno od najistaknutijih imena suvremenoga hrvatskog pjesništva, govorio stihove iz zbirke „O ljubavi i smrti“. Sasvim spontano za kraj službenog otvorenja, još jedan dugogodišnji Ivićev suradnik i prijatelj, Daniel Načinović, legenda labinskog pjesništva, interpretirao je svoju poeziju na labinskoj cakavici.

I kako je Bruno Krajcar prorekao na početku tako je i bilo: sve je bilo doista savršeno dobro, a izložba ostaje otvorena do 30. srpnja 2021. 

Izložbeni program Galerije Alvona podupiru Grad Labin, Županija Istarska i Ministarstvo kulture i medija RH.