Skip to content

A što je s LNG terminalom na Krku?

Ministar Ćorić opet se pravi važan pred novinarima i poziva građane da se odviknu od korištenja plastičnih vrećica, jer one onečišćuju okoliš

Ministre Ćoriću, osobno to znam jako dobro. Pratim aktivizam i zalaganje protiv klimatskih promjena glumca Lee Pacea. A ujedno pratim i rad našeg Mire Bulja koji je zeleni aktivist i koji se bori protiv zagađenja naših hrvatskih voda. Ministre Ćoriću, zaboravili ste kad je Miro Bulj donio u plastičnoj boci zagađenu vodu da vidite svi vi tamo u Saboru kako su već zagađene naše hrvatske vode.

Vidite ministre Ćoriću, meni je važno što o klimatskim promjenama kaže Lee Pace koji je pravi zeleni aktivist i što o tim stvarima misli Miro Bulj i naravno zanima me što o tim stvarima kažu svjetski, zeleni aktivisti i ozbiljni svjetski vođe. Treba svakako smanjiti upotrebu plastičnih vrećica, ali treba onda pronaći i zamjenu za plastiku.

Treba svakako reciklirati i ne bacati krupni otpad na javne, zelene površine i ne bacati smeće u more i još nešto da, ministre Ćoriću imam pitanje za Vas, a što je s ovim Vašim LNG terminalom koji jako zagađuje okoliš?

Za one koji ne znaju LNG terminal je pogon za proizvodnju, pohranu i distribuciju ukapljenog zemnog plina. Zemni plin se hladi na temperaturi ispod -161, 5 stupnjeva Celzijusevih, ispod njegovog vrelišta, kada pređe u tekućinu transportira se brodovljem-metanizerima (brodovima-hladnjačama) do prijamnih LNG terminala, gdje se pohranjuje te ponovno pretvara u plinovito stanje. Ukapljeni zemni plin se koristi radi transporta na veće udaljenosti, najčešće preko oceana i mora gdje nije praktično graditi plinovode. Najveća mana LNG terminala je njihova visoka cijena i zbog toga ga slabije razvijene države izbjegavaju.

Ćorićev LNG terminal je inače vrlo skup projekt koji se realizira usred globalne pandemije i u doba kada gotovo svi zagovaraju zeleni plan oporavka od krize koji bi trebao značiti ulaganje u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, a ne fosilna goriva. A Vladi RH i ministru Ćoriću su puna usta navodne ambicije oko ublažavanja klimatske krize, ali realno guraju projekte poput LNG terminala koji su nespojivi s borbom protiv klimatskih promjena.

Tako da ti Ćoriću radije šuti i nemoj nam držati predavanja oko plastičnih vrećica, radije ti lijepo daj ostavku, jer ti umjesto da se boriš protiv klimatskih promjena ti ih s ovakvima kao što si ti ih namjerno potičeš.

I zato ću ti samo reći Ćoriću daj ostavku. Tebi ljudi ne vjeruju ni koliko je crno pod noktom. Ljudi, ako se želite informirati o borbi protiv klimatskih promjena informirajte se isključivo tako da slušate i čitate ono što vam govore stručnjaci poput meteorologa, znanstvenika, oceanologa i pravih, svjetskih, zelenih aktivista – a Ćorić nije stručan, bahat je i nije iskren i zato ga pustite sa strane, jer on jedno radi, drugo misli, a treće govori – i on se ne bori protiv klimatskih promjena, njemu nije stalo ni do okoliša ni do ljudi, već mu je stalo samo do samoga sebe i do love.

A vi svi koji reciklirate i borite se za okoliš borite se i dalje protiv ovakvih kakav je ministar Ćorić i borite se protiv LNG terminala i klimatskih promjena. Moja prijateljica Vesnica bi rekla: “Zajedno smo jači.”

Zagreb, 2.7.2021. Nives Puhalo🎩🎻🎩