Hrvatska jadranska kupališna baština

Muzej grada Kaštela i Hrvatski muzej turizma iz Opatije pozivaju na otvorenje izložbe pod nazivom “Hrvatska jadranska kupališna baština“, u utorak, 29. lipnja 2021. godine u 20.00 sati u kaštelu Vitturi, lušiško Brce 1, Kaštel Lukšić

Helena Martinac

Nakon postavljanja kaštelanske izložbe „Villa Nika“ u Vili Angiolini u Opatiji prošlog tjedna u Kaštelima se predstavlja Hrvatski muzej turizma sa Izložbom “Hrvatska jadranska kupališna baština” autorice Mirjane Kos Nalis. Izložba nudi presjek samih početaka kupališta nastalih na cijeloj Jadranskoj obali.

Javna kupališta grade se zbog prirodnih ljekovitih čimbenika našeg mora te su prvi dolasci na more vezani upravo uz lječilišni turizam. Među prvima je Pula koja je svoje prvo javno kupalište, usidreno na drvenoj platformi, dobila 1865. godine a Opatija svoje, Angiolinu, 1884. godine. U zadnjem desetljeću 19. stoljeća kupališta su izgrađena i u Poreču, Lovranu, Rijeci, Kraljevici, Crikvenici, Novom Vinodolskom, Rabu, Zadru, Splitu i Dubrovniku, a gradili su ih najpoznatiji arhitekti toga doba.

Izložba “Hrvatska jadranska kupališna baština” u Muzeju grada Kaštela ostaje otvorena do 01. rujna 1921.