Skip to content

21. regata Osijek – Aljmaš

Tradicija kojom se odaje počast poginulim braniteljima i civilima iz Domovinskog rata

Boris Markuš

Lamentiranje nad gradom. Ponekad iz osobnog iskustva, treba napisati koju rečenicu o događanjima u poznatom nam okruženju, (ne)vezano za temu. Lokalna promjena vlasti donosi nova očekivanja, a ponajviše poltronstva, podilaženje i hvalospjeve do jučer (ne)poznatim nam likovima a danas, ipak, s političkim utjecajem. Grebanje na sve strane – u globalu. Poznanstvo s gradonačelnikom Osijeka te prvim zamjenikom ne nudi privilegij, koji bi se mogao podvesti pod iskorištavanje pozicije iliti prijateljstva. Uz protokolarni poziv, akreditaciju ili neobvezni susret starih poznanika. To je sukus priče. I onda zborimo o nogometu i vremenu uz poneku moju opasku, ako baš nekoga zanima. No, kad pogledam oko sebe, preobrazba nekih opskurnih tipova je fascinantna, koji se isključivo bore za fotelje, drugim riječima, za svoje guzice. Od ptice rugalice do sadašnjih najvećih političkih fanova. Bez obraza, zasigurno su u potpunosti odbacili ogledala. Naime, očita je i logika takvog ponašanja. Pričalo se o časnom obrazu, a sada ga moraju prodati za “siću”. Time gube i pravo kritiziranja vlasti. Stoga, sve takove tipuse mogu gledati u oči kad govorim, kao častan i pošten čovjek svog vremena. Jedino to je na koncu vrijedno kada svojoj djeci pogledamo u oči, jer će to pokazati da smo bili dobri roditelji i da smo ih dobro odgojili. Borba protiv korupcije nije stalno lamentiranje o njoj, nego puštanje nadležnih tijela da samostalno rade svoj posao. Ne brigaj, kontaju to u Gradskom poglavarstvu. Provjereno.

Nije skidao osmijeh s lica: Zlatko Tot, umirovljenik iz Osijeka, predsjednik Moto-nautičkog kluba “Drava” iz Osijeka. (VIDEO) 21. regata Osijek – Aljmaš

Uz organizatore, članove Motonautičkog kluba Drava u Regati su sudjelovali i članovi drugih osječkih motonautičkih klubova, znači Neptun, Retfala, Drava i Donji grad

Priča je započela 2000. godine s idejom da se na Dravi održi komemoracija za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu. Sudionicima 21. Regate pridružio se prvi zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin. 

Svakako želim čestitati i zahvaliti se MNK Drava na organizaciji već 21. regate Osijek – Aljmaš. Ono na čemu ćemo zajednički raditi i surađivati kako bi dobili novi sadržaj u gradu Osijeku jest usluga za građane gdje bi omogućili iz zimske luke uslužnu djelatnost, u kojoj bi se omogućila plovidba i usluga iznajmljivanja plovila ili se jednostavno zainteresirani mogu ukrcati na plovilo i tako upoznati Osijek iz sasvim drugačije, vodene perspektive. Imamo jedno veliko bogatstvo i jedan veliki potencijal grada , kada govorimo o rijeci Dravi, kada govorimo o prostoru grada Osijeka uz Dravu koji su zapravo najljepši i najreprezentativniji prostori u gradu Osijeku i vjerujemo da ćemo dodatnim sadržajem obogatiti ponudu,kako Osječankama i Osječanima, tako i turistima. Svakako će sve biti turistički atraktivno, poentira Vulin. 

KOMENTAR: ‘Osijek – nepokoreni grad’

Grafit Osijek – nepokoreni grad – Spomenik crvenom Fići –  Kapelica mira na Krunskoj utvrdi  

Na kuli Bastion ne tako davno bio je istaknut veliki barjak … !? 

Građanska inicijativa brine za važnost očuvanja simboličke baštine Domovinskog rata.Tako je malo potrebito da bi se sve “uglancalo”. Znao sam reagirati na (ne)aktivnost ljudi koji su prvenstveno zaduženi za očuvanje simbola domovinskog rata. Kao svjedok događaja ili sudionik zbivanje tih godina ne mogu a da ne odreagiram na (ne)brigu očuvanja spomen baštine nepokorenog nam Osijeka! Hrvatski branitelji o ovome itekako trebaju voditi računa. Upravni odjel za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge Grada Osijeka u obvezi je,između inih, baviti se takvim pitanjem. Ne sumnjam da imate dobru volju i želju, niti sumnjam u Vaše dobre namjere, ali ovdje govorim o rezultatima, a ne dobrim namjerama. Politička promjena nosi novu energiju, tako je i crveni fićo odvezen na popravak. Očekujemo i nadalje promptnu reakciju mjerodavnih na obnovi simboličke baštine Domovinskog rata. Štitite čast, ugled i dostojanstvo svih žrtava rata.