Skip to content

ZNAKOVI-HOMMAGE NIKOLI VUČKOVIĆU

Samostalna izložba limenih reljefa pod nazivom „ZNAKOVI-hommage Nikoli Vučkoviću“ akademske kiparice Vesne Vuge Sušac, otvorena je u NV galeriji u Širokom Brijegu

Izložba je minimalističkog koncepta i za razliku od Vesninih ekspresivnih kucanih reljefa u kojima je ekspresija vizualno iskazana mehaničkim tragovima, ovdje je prisutna na drukčiji način-u simbolici osnovnih znakova kruga, kvadrata i trokuta. Svi imaju sličnu simboliku u različitim kulturama i religijama, pa ih se zajednički može svesti na harmoniju i savršenstvo, stabilnost i beskonačno kretanje, na ženski i muški princip, Nebo, Zemlju i ljubav, a prema Platonu u svojoj jednostavnosti imaju apsolutnu ljepotu. Autorica je ova značenja povezala s likom i razmišljanjem svoga profesora Nikole, pa se ovom izložbom obilježila i godišnjica njegove smrti.

Vesna Vuga Sušac rođena je 1976. u Mostaru, gdje je završila Pedagošku akademiju. Diplomirala je kiparstvo na ALU u Širokom Brijegu 2000. godine u klasi prof. Nikole Vučkovića, a poslijediplomski studij slikarstva završila je na ALU u Sarajevu. Članica je Ulubih-a, DHLU-a i ULU En Face. Izlagala je na 13 samostalnih izložbi i sudjelovala na mnogim skupnim izložbama u BiH i inozemstvu. Dobitnica je više nagrada za crtež i kiparstvo. Docentica je na Odsjeku likovne kulture i metodike na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

See also  Odabrani radovi za Izložbu hrvatskog dizajna online i Pregled hrvatskog dizajna 19/20