Vikend umjetnosti u Baški

Josip Restek: Impresije
Otvorenje izložbe u galeriji Zvonimir
26.6.2021. u 21h
Ove subote u bašćanskoj galeriji Zvonimir otvaramo izložbu Josipa Resteka, renomiranog hrvatskog akademskog slikara, grafičara, ilustratora, restauratora, slikara sakralne umjetnosti i pedagoga, čija djela su našla zavidno mjesto u hrvatskoj kao i puno široj, europskoj i univerzalnoj kulturnoj baštini!

Josip Restek (1915-1987) svoje grafičko i likovno obrazovanje nadopunjava brojnim studijskim boravcima u europskim gradovima, pulsirajućim centrima likovnog i grafičkog izražaja, gdje se rađa i njegova fascinacija s europskom apstrakcijom i enformelom što oblikuje njegov likovni, a napose grafički izražaj te mu donosi brojna domaća i internacionalna priznanja i nagrade.
Josip Restek je umro u Zagrebu 13. svibnja 1987., ostavivši preko 2300 vrijednih umjetničkih radova. Najveća zbirka njegovih umjetničkih radova, čak 410 crteža, akvarela, samostalnih grafičkih listova, grafičkih mapa i ulja, trajno je pohranjena u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu!
 
Pozivamo vas da nam se u subotu, 26.6. od 20:30h, pridružite na otvorenje izložbe u galeriji Zvonimir, uz prigodni domjenak i osvježenje prije samog otvaranja!
Izložba u galeriji Zvonimir moći će se razgledati sve do 28. srpnja.
“Stvaralaštvo Josipa Resteka određeno je vremenskim okvirom ali i geografskim kontek- stom u kojemu je rođen, gdje je živio i radio. Njegova je umjetnost odraz proživljenog iskustva, impresija izazvanih neposrednim opažanjem prirode, situacija, predmeta. Viđeno i doživljeno bilježi na osebujan način stvarajući osobit i prepoznatljiv vizualni izričaj.
Vilma Bartolić, kustosica izložbe
U galeriji Zvonimir biti će izloženo dvadesetak slika i grafika iz autorove obiteljske ostavštine koja broji više stotina radova i tek je mali podsjetnik na Restekovu prisutnost u hrvatskoj novijoj modernoj umjetnosti. Odabrana su djela iz različitih faza stvaralaštva, a izložene slike morskih motiva, nastale tijekom umjetnikova boravka u Baški, imaju važno emotivno mjesto u njegovu radu.

Josip Restek provodio je značajan dio vremena u Baški, gdje je imao ljetnikovac i atelje te koristio bašćanski krajolik kao inspiraciju za svoja djela. Izložbeni radovi dio su privatne kolekcije gđe Ivane Đurinović-Wolf, nećakinje Josipa Resteka.
KRITIČKI I PUBLICISTIČKI OSVRTI

 “Po autentičnoj kreativnosti na širokom polju svojih umjetničkih interesa Restek je nedvojbeno jedan od najelitnijih hrvatskih modernističkih grafičara i umjetnik na najvišem europskom nivou. On dubi, reže, razgrađuje ploču do ekspresivne i volumizirane modelacije grafičkog lista, do opipljivog praska.” – prof. Biserka Rauter Plančić,
Josip Restek, katalog retrospektivne izložbe u galeriji Klovićevi Dvori u Zagrebu, 2003., str. 6-7.
  “… epitet elitizma jednako potkrepljuje “moralna ljepota” umjetnikova stvaranja i življenja. Skromnost i istinsko uživanje u umjetničkom stvaralaštvu bez želje za podilaženjem časovitim modama, odlike su koje krase njegovo stvaralaštvo. Restekov opus odiše ljudskom mjerom, rijetko postignutim skladom i mirom. Njegova je dosljednost mimezis, a stvaranje i traganje kontinuitet koji se očituje u zavidnom majstorstvu grafičkog promišljanja”.
“Restekov stilski izražaj …. od konkretnog slikarstva i figurativnog realizma … preko oslobađanja forme kroz ekspresionističke morfološke intervencije u pejzažu, pa sve do lirske apstrakcije, kada motivikom napušta ovozemaljske i ovovremenske teme apstrahirajući pojavnost do kozmičkih vizija.”- dr. sci. Petra Vugrinec,
Josip Restek Krajolik. Od forme do enformela. Katalog izložbe proslave stote obljetnice u Kuli Lotrščak u Zagrebu 2015., str. 6-7.
“U ovoj prosudbi ipak bih izdvojila važnost Restekovog grafičkog opusa, koji nedvojbeno spada u sam vrh hrvatske grafike šestog i sedmog desetljeća. Restek je tada u tehnici akvatinte, linoreza, drvoreza i bakroreza ostvario neka od najznačajnijih djela našeg enformela, koja nedvojbeno dosižu europske domete. Kao grafičar Restek je posve ravnopravno stjecao slavu i zadobivao priznanja u eminentnoj konkurenciji grafičke elite na međunarodnim izložbama i bijenalima.”- dr. sci. Ivanka Reberski,
Valorizacija donacije umjetničkih djela slikara Josipa Resteka Gradu Zagrebu, 2006.
Za više informacija o Josipu Resteku i njegovom stvaralaštvu posjetite josiprestek.com.
Prijatelji mora: Geometrije
Palada, 25.06. – 09.07.2021
Atraktivna izložba projekta “Prijatelji mora” 11. godinu za redom obilazi trgove i rive hrvatskoga Jadrana. 

U Baški će se ova putujuća galerija predstaviti duž šetališta Palada, na 30 velikih formata, nizom fotografskih zapisa nastalih u ambijentu morskih linija te popratnih geometrijskih formi vezanih uz morske sadržaje koje reflektiraju jedinstveni estetski ugođaj.

Radove je selektirao stručni tim festivala “Rovinj Photodays”, a izlažu fotografi: Petar Trinajstić, Ivo Pervan, Mario Romulić, Dražen Stojčić, Renco Kosinožić i Aleksandar Tomulić.
Foto: Prijatelji mora u Baški 2019.