Poznati finalisti nagrade Radoslav Putar 2021.

Izložba finalista i dodjela prestižne nagrade Radoslav Putar za najboljeg mladog likovnog umjetnika/umjetnicu u Hrvatskoj održat će se po drugi put u Splitu, u kultnom Salonu Galić u partnerstvu Instituta za suvremenu umjetnost Zagreb i Hrvatske udruge likovnih umjetnika- Split

Otvorenje izložbe radova finalista i proglašenje dobitnika/ce nagrade je u četvrtak, 17. 06. 2021. u 20:00 sati u Salonu Galić, a izložba ostaje otvorena do 03. 07. 2021.  

Nagrada Radoslav Putar, godišnja nagrada za najboljeg likovnog umjetnika/umjetnicu u Hrvatskoj do 40 godina starosti, dodjeljuje se od  2002. godine. Nagrada je dio međunarodne mreže YVAA – Young Visual Artists Awards koju čine organizatori sličnih nagrada u 12 europskih država. Nagradu je 2002. godine osnovao Institut za suvremenu umjetnost. Partneri Nagrade Radoslav Putar su HULU – Split, i Galerija S, Koprivnica, Residency Unlimited i Trust for Mutual Understanding, New York, USA.

Ove godine navršava se 20. godišnjica Nagrade i 100. godišnjica Rođenja Radoslava Putara. U natjecanjima Nagrade Radoslav Putar do sada je sudjelovalo više od 600 umjetnika i kustosa, a u finalu 82 umjetnika i 85 članova žirija.

Finalisti nagrade Radoslav Putar 2021. su:

Vitar Drinković (1983, Zagreb)

Jelena Lovrec (1989., Zagreb)

Lana Stojićević (1989., Šibenik)

Ivana Tkalčić (1987., Sisak)

O finalistima:

VITAR DRINKOVIĆ (1983, Zagreb)

https://www.vitardrinkovic.com/

Magistrirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2008. godine. Za vrijeme studija boravi jedan semestar na Indiana University of Pennsylvania, SAD. 2014. završava magisterij animacije i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje za vrijeme studija sudjeluje u razmjeni studenata na London Metropolitan University, Engleska. Realizirao je 21 samostalnu i 50 skupnih izložbi, 7 skulptura u javnom prostoru, dobitnik je više stipendija, priznanja i nagrada.

„Posljednjih nekoliko godina moja umjetnička praksa usmjerena je na istraživanje i stvaranje uvjeta- okolnosti za drugačiju percepciju svakodnevice , koristeći se interaktivnim umjetničkim aparaturama, skulpturama – izumima i instalacijama kao posrednicima, “ filterima” u komunikaciji između ljudi.

Krećem od bazičnih, jednostavnih, bioloških oblika komunikacije – razmjene koji utječu na percepciju, te dekonstruiraju način na koji je ona stvarana – oblikovana kroz informacije kojima smo okruženi.

Polja koja su mi zanimljiva i koja istražujem su: svakodnevni život, veza između percepcije – informacija i biologije, razvoj i utjecaj tehnologije na razvoj ljudskog društva, društveni sistemi, održivost, veza između umjetnosti, znanosti i ekonomije…“

JELENA LOVREC (1989., Zagreb) diplomirala je 2014. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu. U Hrvatskoj i u inozemstvu izlaže od 2013., gdje je do sada za svoj rad dobila nekoliko priznanja i nagrada.
https://jelenalovrec.com/

„Radim u mediju dokumentarne fotografije, videa, instalacije i performansa. Moj rad bavi se propitivanjem i dokumentiranjem trenutnog stanja u kulturnom, društvenom i onom intimnijem, privatnom dijelu života. Svi moji projekti procesualnog

su karaktera, a nerijetko postaju, ili su već od samog početka zamišljeni, kao cjeloživotni, postupno se razvijajući i mijenjajući obzirom na profil sudionika i moje osobne interese. Dokumentiranje procesa tako postaje integralni dio mog stvaralaštva, često popraćen i

službenim dokumentima. Glavnu motivaciju nalazim u nastojanju da iz “nepovoljnih„ situacija koje nas okružuju postignem suprotno, a neposredna komunikacija s ljudima koje prilikom svojih umjetničkih pohoda susrećem, njihove reakcije i pitanja koja proizlaze iz naših susreta, ono je što me najviše interesira u radu te sačinjava glavni dio mojeg umjetničkog istraživanja…”

LANA STOJIĆEVIĆ (1989., Šibenik) diplomirala je slikarstvo 2012., na UMAS, Split, gdje danas radi kao Asistentica, vanjska suradnica, na Odsjeku za likovnu kulturu i likovnu umjetnost. Od 2011. godine izlagala je na velikom broju izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu, a za svoj je umjetnički rad primila više nagrada, nominacija i priznanja. Radovi joj se nalaze u vise javnih i privatnih zbirki. Najčešće izražava u mediju fotografije, tekstila i arhitektonske makete. Tematski njezini radovi reflektiraju tipične simptome društvenih promjena, naročito u regiji u kojoj živi, gdje se turizam, urbanistička izgradnja i „apartmanizacija“ nekontrolirano i divlje šire, utječući na promjenu kulturnih, društvenih ekonomskih i ekoloških odnosa.

IVANA TKALČIĆ (1987. Sisak) diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 2012., i na Akademiji likovnih umjetnosti 2016., te je studirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Münchenu (2014. – 15.). Izlaže od 2016., te je dobitnica niza Nagrada, priznanja I stipendija u Hrvatskoj i u inozemstvu.

https://ivanatkalcic.com/

„U procesu umjetničkog istraživanja važno je povezati različite prakse, teorije i medije, te razmjenjivati stečena znanja s drugima u zajednici.

Ne doživljavam medij kao neki nepokolebljivi i nepremostivi element u pristupu umjetničkoj praksi. U procesu djelovanja, medij vidim kao fluidan i promjenjiv alat pomoću kojega mogu realizirati različite zamisli. Neke ideje je prikladnije realizirati kao kratki film, neke kao fotografija, a neki kao instalacija. Početni koncept gotovo sam pronalaze put ka najprirodnijem mediju za realizaciju vizualne i mentalne stimulacije koju želim postići. Cijeli proces se događa u nekom stanju sličnom igri. Igra je dobar način za dublji ulazak u praksu. „Igrati se“ znači učiti kako nešto funkcionira, kako se ponaša, kako surađuje, postavlja i rješava probleme. Igranje potiče našu želju za eksperimentom, otkrivanjem i pronalaženjem novih alternativnih načina djelovanja. Kroz igru dajemo prostor neočekivanim trenutcima. Stoga vjerujem da tijekom vlastitog istraživanja najbolje učim i stječem iskustvo baš kroz rast u grupi i suradnju sa znanstvenicima, kustosima, umjetnicima i institucijama. Teme koje me zaokupljaju su: arhivi i baze podataka, sjećanja, granice između stvarnosti, formiranje misli i identiteta…“

Žiri nagrade Radoslav Putar 2021.

Damir Sobota, dobitnik Nagrade Radoslav Putar 2020

Jasminka Babić, ravnateljica, Galerija umjetnina, Split

Michal Koleček, Sveučilište Jan Evangelista Purkyně, Ústí nad Labem, Češka

Neva Lukić, neovisna kustosica, Javni poziv za kustose do 40 godina, Zagreb

Chelsea Pierce, doktorandica, The Courtauld Institute of Art, London, UK/ Dallas, Texas, USA; Javni poziv za kustose do 40 godina