Skip to content

21. Međunarodni etno susreti u Bilju ispred dvorca princa Eugena Savojskog

S koljena na koljeno prenose se mnogi stari običaji. Dobro to znaju u Općini Bilje u Baranji

Venina Markuš

Asocijacija na spomen smotre folklora je čuvanje tradicije i kulturnih običaja. U današnje vrijeme, i u Hrvatskoj ruralni turizam dobiva na osobitoj važnosti. Baština i tradicija ima golemo i važno značenje za tu pozitivnu priču. Iako modernizacija, nosi svoje, to i nije tako loše. Samo jednim klikom upoznaješ narodne običaje širom zemaljske kugle, a da nisi mrdnuo iz udobnosti fotelje. Mada, prenošenje tradicijskih običaja s koljena na koljeno, potiće angažman zajednice oko očuvanja svoje tradicije kako bi i budući naraštaji znali tko su i kako su živjeli oni prije njih. Inače, uzalud nam trud. S koljena na koljeno prenose se mnogi stari običaji. Dobro to znaju u Općini Bilje u Baranji. Stoga i organiziraju Međunarodnu smotru folklora. S opravdanim razlogom. Prvobitna masa znatiželjnika iz godine u godinu prerasla je u pravu fan grupu Etno smotre folklora. I onda se ukaže Lado. Najcjenjeniji,najpriznatiji, najprepoznatljiviji,najaktivniji i najbolji predstavnici umjetničke tradicije naših prostora. Publika i organizator su prezadovoljni viđenim. Kako i ne bih kada nas je Lado pjesmom, plesom i svirkom proveo Lijepom Našom.

Možda manjeg opsega od prijašnjih godina otvoreni su 21. Međunarodni etno susreti u Bilju ispred dvorca princa Eugena Savojskog. Pandemiji usprkos. Ljudi nakon silnih mjeseci prisilne pauze skupili su se u velikom broju. Oprez vlada, no sreća se naprosto ocrtavala na licima. No, još uvijek nije kasno da navratite, jer su na repertoaru nova događanja uz gastro delicije i odličnu ponudu rukotvorina. Na koncu, očekuje se pjevačko svirački nastup Folklornog ansambla Bilje , te završni koncert Darka Rundeka i ekipe. Obavezno posjetite izložbu fotografija “Ruke” autora Romulić/Stojčić i svakako večer poezije i putopisa s Blankom Will. Tu su i Gajdaški trogari iz Slovačke i Nacionalni gajdaški orkestar iz Zagreba.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO je nacionalni profesionalni folklorni ansambl. Ansambl LADO nije samo plesni ansambl. Uz plesne, vokalne i vokalno-instrumentalne koncerte, samostalne koncerte održavaju i Ladarice, Vokalisti Ansambla LADO i Orkestar Ansambla LADO.