Skip to content

Orao leti visoko

Dragi i lijepi moji, s vama želim podijeliti nešto što me odvelo negdje u one sfere koje nekad zaboravljamo, a to su one dječje ali i svi odrasli bi im se trebali povremeno vraćati

Ovih dana sam pročitala novu knjigu našeg dobrog i dragog fra Miljenka Stojića Orao leti visoko u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čitluku i Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima. Knjigu je uredio Ljubo Krmek. Također za vrijedne nakladnike tu su Andrija Stojić i Dražen Švagelj, lekturu i korekturu Zdenka Leženić. Knjiga je tiskana u tiskari FRAM-ZIRAL iz Mostara. Priče iz knjige Orao leti visoko objavljivane su u Cvrčku od rujna 2016. do lipnja 2020. U knjizi je sveukupno dvadeset kratkih priča za djecu koje bi bilo dobro da pročitaju i odrasli. Priče su edukativne, moralno odgojne i vrlo poučne tematike.

Osvrnut ću se na nekoliko onih koje su me se posebno dojmile. Prva priča s kojom fra Miljenko otvara knjigu je Novi. Možemo reći da Novi počinju početkom rujna za koji bi neki rekli da s rujnom počinje i nova godina, počinje škola, nekima počinju studentski dani, a neki se vraćaju s ljetovanja i počinje im nova radna godina. Ova jesenska, topla i ljudska priča je ujedno priča o toleranciji, uviđanju, uvažavanju i poštivanju različitosti. Naime u Perin razred stigla su i s sunčanom jeseni i dva nova učenika, proučavaju ih razredni, maleni, domorodci, ali i dva nova dječaka proučavaju i svoju novu okolinu i svoje nove sudruge, svoje kolege učenike. Dok se još malo prouče i upoznaju bit će to sve u redu uz toleranciju i međusobno poštovanje stvorit će se i nova prijateljstva. Bit će toga dosta.

Također mi se svidjela priča Kazaljke koja na vrlo lijep način govori o pomicanju vremena koje bi zapravo trebalo ostati ono pravo zimsko, Božje vrijeme na koje su naviknuti i životinje i ljudi i svi. Ali ovdje se radi kako fra Miljenko zbori i o pomicanju naših, životnih kazaljki, a kako se one sve više pomiču tako smo svi mi bliže dragom Bogu. Sviđa mi se fra Miljenkova misao gdje kaže kako mi volimo Boga i da dragi Bog voli i nas.

U priči Hajde ti svojim putem govori se o jednoj moralnoj i etičkoj temi gdje Ranko želi navesti svog prijatelja Tomu na nešto s čim se Tomo ne slaže. Tomo zna što nije u redu i ne podliježe Rankovim nagovaranjima. Na raskrižju svojih odabira Tomo izabire pravi put, a Ranka ostavlja zamišljenog.

U naslovnoj priči Orao leti visoko Ilijin otac dok je bio u lovu spasio je orla koji je zapravo zajedno s njim lovio zeca pa ga je Ilijin tata slučajno ustrijelio, sažalio se nad njime i izliječio ga s malim Ilijom. Orao kad se vinuo visoko napravio je pred svojim spasiteljima nekoliko veličanstvenih krugova, a onda odletio na slobodu. Prošlo je neko vrijeme od tog orlovog spektakularnog leta, a Iliji je orao bio i dalje u mislima. I dok je dječak Ilija razmišljao o tom orlu nesvjesno je zurio u nebo kojim je proletjela neka ptica, a Ilija pomislio da je to proletio njegov orao.

U priči Tigar fra Miljenko je još opisao zgode i nezgode djevojčice Ivane i njezinog četveronožnog prijatelja mačka Tigra.

Ma neću vam više ništa otkrivati. Jednostavno morate potražiti ovu novu knjigu fra Miljenka Stojića i pročitati sve priče iz fra Miljenkove nove knjige Orao leti visoko i vjerujte mi nećete požaliti, jer s junacima iz fra Miljenkovih priča zahvalno ćete letjeti kao i taj njegov orao iz naslovne priče ove, krasne knjige.

A evo i nešto iz fra Miljenkovog životopisa. Fra Miljenko Stojić, suvremeni je hrvatski književnik i franjevac. Rođen je u Dragićini kod Međugorja. Osnovnu školu pohađao je na Čerinu, Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom, studij filozofije i teologije u Zagrebu, Sarajevu i Jeruzalemu, te magistrirao kršćansku duhovnost u Rimu. Piše pjesme, oglede, djela za djecu, kratke priče, aforizme, književnu kritiku, stručne i novinarske članke, uređuje knjige, te prevodi. Zastupljen je u različitim antologijama, a uvršten je i u čitanke i lektiru hrvatskoga naroda u BIH. Prevođen je na različite jezike i nagrađivan. Član je više udruga Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnika HB, Hrvatskog društva za znanost i umjetnost, Matice hrvatske, Hrvatskog kulturnog vijeća, Hrvatskog društva katoličkih novinara, Hrvatskih novinara i publicista.

Zagreb, 11.6.2021. Nives Puhalo🎩🎻🎩