Filmski festival u Beču slavi 30. obljetnicu postojanja

Na trgu ispred gradske vijećnice u Beču od 3. srpnja do 4. rujna održat će se jubilarno izdanje filmskog festivala

Sandra Knežević

Tako će i u ovogodišnjem tridesetom izdanju festivala posjetitelji moći uživati u projekcijama opera i baleta pod vedrim nebom, a bogati program popraćen je i raznovrsnom gastronomskom ponudom.

Filmski festival na trgu Rathausplatz ispred gradske vijećnice u Beču već tri desetljeća sinonim je za životnu radost, zajedništvo i užitak na najvišoj razini. Tako će od 3. srpnja do 4. rujna, dakle puna 64 dana, posjetitelji, uz pridržavanje propisanih mjera, uživati u onom što je svima nedostajalo posljednjih mjeseci izolacije. Organizatori festivala su za posjetitelje osim slobodnog ulaza osigurali snimke vrhunskih glazbenih produkcija različitih žanrova, a festivalski program bit će popraćen i bogatom kulinarskom ponudom

U okviru programskog dijela festivala bit će prikazane snimke opera, koncerata, baleta i mjuzikala. Osim u operama s vrhunskom postavom kao što su „La Traviata“, „Il Trovatore“, „Così fan tutte“ ili „Turandot“, ljubitelji glazbe moći će uživati i u snimkama koncerata Davida Bowieja, Alicie Keys, Anastacie, Shakire, Mariahe Carey i Christine Aguilere. Snimke koncerata posvećene glazbenom stvaralaštvu Arethe Franklin, Franka Sinatre i Quincyja Jonesa u izvedbi poznatih svjetskih glazbenika sigurno će zadovoljiti ljubitelje jazza. Ni poklonici glazbe svijeta neće ostati zakinuti jer će biti prikazane snimke koncerata Ludwiga Hirscha te „Dancing Casablanca“ i „São Paolo Samba“. Obožavatelji baleta i suvremenog plesa doći će na svoje uz filmske projekcije izvedbi „Romea i Julije“ i „Trnoružice“ ili inscenacije Schubertovog „Zimskog putovanja“ njemačkog koreografa Christiana Spucka te „Eskapista“ švedskog plesnog umjetnika Alexandera Ekmana. Na festivalu će se također prikazivati izvedbe mjuzikala kao što su „Kinky Boots“ ili „Veliki mjuzikl“ u kojem austrijske pjevačice i pjevači interpretiraju melodije iz poznatih austrijskih mjuzikla.

Budući da se tek 1. srpnja 2021. očekuju konkretne vladine mjere u vezi s ukidanjem nekih trenutačnih ograničenja u sektoru javnih događanja, organizator festivala bečka marketinška agencija „stadt wien marketing“ radi punom parom kako bi narednih tjedana festivalsku infrastrukturu, gastronomski koncept i sigurnosne mjere prilagodio najavljenom popuštanju mjera. Prema riječima organizatora čini se sve što je u njihovoj moći kako bi posjetiteljima festivala pružili vrhunski festivalski doživljaj i omogućili im neopterećeno uživanje u ljetu u jedinstvenom ambijentu na trgu ispred gradske vijećnice.

Prilikom objave festivalskog programa bečki gradonačelnik Michael Ludwig izjavio je kako je ljeto u Beču nezamislivo bez ovog filmskog festivala te su upravo u vremenima koja zahtijevaju toliko odricanja životna radost i zajedništvo, koje festival i slavi, važnija nego ikad.

Bečki je filmski festival 2020. nakon izbijanja pandemije uzrokovane koronavirusom postavio visoke standarde u održavanju evenata u okviru sigurnosnih mjera, a ove će godine biti prvo veliko događanje koje će se odvijati u gotovo normalnim okolnostima.

Više informacija možete pronaći na stranicama festivala.