Na HRT-u gledamo nogometni spektakl EURO

Europsko nogometno prvenstvo od 11. lipnja do 11. srpnja 2021. godine. Počinje utakmicom otvaranja u Rimu, a završava u Londonu

Boris Markuš

Nakon odgode od godine dana preostalo je nekoliko dana do otvaranja Eura 2020. Hrvatsku nogometnu reprezentaciju na Wembleyju očekuje Engleska za otvaranje Eura. Posebnost ovogodišnjeg EP bit će po tome što će se igrati diljem Europe, u čak 11 država i 11 gradova. Europsko nogometno prvenstvo ugostit će Amsterdam, Baku, Budimpešta, Bukurešt, Glasgow, Kopenhagen, London, München, Rim, Sevilla i St Peterburg.

Obilježavamo 60. rođendan europskog nogometnog prvenstva

Naslov prvaka branit će Portugal koji je 2016. u finalu pobijedio Francusku s 1- 0. Koronavirus uveliko otežava organizaciju natjecanja razasutog po cijelom Starom kontinentu. Ceh su već platili Dublin i Bilbao koji su izgubili domaćinstvo. Zbog pandemije COVID-19 i ograničenja na javnim okupljanjima, stadioni neće biti puni. Rigorozna su pravila. Samo će Puškaš Arena u Budimpešti primiti puni kapacitet gledatelja, a ostali stadioni će biti popunjeni od 25 do 50 posto. Od zanimljivosti valja istaknuti kako je UEFA donijela odluku o povećanju broja prijavljenih igrača za turnir s 23 na 26, a bit će dopušteno da na utakmici svaka ekipa izvede po pet zamjena. Prvi put će se koristiti video assistant referee (VAR) sustav. Također, UEFA je smanjila nagradni fond, s 371 na 331 milijun eura. U kvalifikacijama za EURO nastupilo je 55 reprezentacija, među kojima prvi put i Kosovo. Finska i Sjeverna Makedonija po prvi put su osigurale plasman.

NAVIJAČKI KOMENTAR: Za uvod u tematiku treba istaknuti da nas još samo nekoliko dana dijeli do početka EP. A onda ja znam da nisam doma. Ne smetaj! 15-18-21!!!!! Ne , nisu to loto brojevi već satnica utakmica za UEFA EURO 2020, s godinom zakašnjenja. Svakog dana na programu će biti tri susreta u terminima od 15, 18 i 21 h. Na prvenstvu će se ukupno odigrati 51 utakmica, a finale se igra 11. srpnja u 21 h na stadionu u Londonu. Utakmice polufinala pratimo na London’s Wembley Stadium. Organizaciju sam savršeno odradio…. žena na moru ….djeca rade ….a ja solo!!!!! Ne smeta mi ništa, ne smeta mi nitko svi rade to što rade jer ‘oče dobar život. EURO 2020: Može li nogomet pobijediti pandemiju?