Sreća u staklenki života – slikari Moslavačkog štrka izlažu u kaznionici u Lipovici

Slikari Moslavačkog štrka likovnim radovima u doprinosu kulturnoj integraciji osoba na izdržavanju kazne i socijalno isključenih iz društva

Marija Pukec Žigić

Najmlađi grad Hrvatske Popovača, bogate je povijesti ali najviše je poznat po parku prirode Lonjsko polje, šumovitoj Moslavačkoj gori, plodnim vinogradima i voćnjacima, srednjovjekovnim utvrdama, nalazištima nafte i plina, Neuropsihijatrijskoj bolnici i Kaznionici u Lipovici.

Prema stupnju sigurnosti i ograničenju slobode kretanja zatvorenika Kaznionica u Lipovici-Popovači je ustanova poluotvorenog tipa i u postojećoj je funkciji od 1956. godine. Osobe koje se nalazi na izdržavanju kazne zatvora u Kaznionici se osposobljavaju za život na slobodi u skladu sa zakonom i društvenim pravilima. U okviru izdržavanja kazne zatvorenika provodi se proces rehabilitacije i resocijalizacije zatvorenika.

Zatvorenici su jedna od najviše marginaliziranih i socijalno isključenih društvenih skupina te Popovačka udruga likovnih stvaralaca “Moslavački štrk” svojim umjetničkim djelovanjem nastoji potaknuti njihovu kulturnu resocijalizaciju. Na tragu uspješnosti prve izložbe “Suza na vajnkušu osmijeha”, a uslijed dugotrajne izolacije osoba lišenih slobode i odvojenosti dodatno uzrokovane pandemijom, likovni umjetnici su pripremili novi ciklus slika.

U organizaciji Kaznionice u Lipovici-Popovači i PULS-a  Moslavački štrk, a pod pokroviteljstvom Ministarstva pravosuđa, postavljena je likovna izložba SREĆA U STAKLENKI ŽIVOTA. Slikari Moslavačkog štrka svojim likovnim radovima željeli su dati doprinos kulturnoj integraciji osoba koje su na izdržavanju kazne  i socijalno isključeni iz društva. 

Izložbom “Sreća u staklenki života” članovi PULS-a Moslavački štrk oslikali su pozitivnost života, ljepotu malih i na izgled nevažnih stvari, dobre emocije te na tren osvijestiti spoznaju da živimo u sigurnom, tolerantnom i afirmativnom društvu koje je spremno i otvoreno za promjene i ponovno prihvaćanje određenih pojedinaca.

Autori izložbe koji nastoje prigušiti niz predrasuda o zatvorima i zatvorenicima su: Branka Vrbanić, Danijela Makoš Repaja, Dobra Vein, Desanka Minks, Hajrudin Osmanagić, Jadranka Del Ponte, Josipa Benac, Jelena Srednoselec, Kata Jerković, Valerija Jelčić, Vladimir Zopf, Zrinka Škarec i Marija Pukec Žigić

56. izložba Udruge šalje poruku da je svaki dan satkan od mnogo malih sretnih trenutaka kojih ponekad nismo svjesni, a poseban osjećaj sreće pružila je i slikarima Moslavačkog štrka spoznajom da su njihovi likovni radovi učinili sretnima druge ljude.

Sreća je, možda, plava… sreća je možda zelena…
Sreća je uvijek velika i kad je malena…