STRIP RADIONICA U MUZEJU LIKOVNIH UMJETNOSTI

U sklopu izložbe Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj, ostvarenoj kao međuinstitucionalna suradnja s Muzejom suvremene umjetnosti iz Zagreba, od 8. lipnja u Muzeju likovnih umjetnosti započinje ciklus Strip radionica. Radionice će voditi Helena Janečić

Katica Kaniža

Helena Janečić

Helena Janečić rođena je 1979. u Osijeku. 2003. diplomirala je slikarstvo na Sveučilištu Furman u SAD-u, i 2007. magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dok je još bila u srednjoj školi počela je crtati stripove za školske novine. Slikarstvo dominira na sveučilišnim studijima, ali uvijek nalazi put natrag do stripa. U oba medija, njezin rad osvjetljava mnoge aspekte suvremenog queer diskursa. U slikarstvu, to poprima oblik idiličnih slika slavonskih Snaša. U stripu, superheroina Horny Dyke preuzima pozornicu.

Neki od stripova uvršteni su u antologiju „Ženski strip na Balkanu“ (Fibra, 2010.). Dobitnica je nagrade Ex Aequo 20. i 23. slavonskog biennala, a 2009. rad joj je uvršten u likovnu zbirku Erste banke. Od 2010. članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi, radi i čita Dylana Doga u Zagrebu.

O radionici: Polaznici radionice upoznat će se s procesom stvaranja stripa, od početne ideje, preko kreiranja likova, pisanja scenarija, do konačne realizacije kroz režiranje kadrova i crtanje. Zadaci će biti raznovrsni i prilagođeni početnicima. Nije potrebno imati predznanje o stripovima.

Nakon upoznavanja s osnovama stripovskog pripovijedanja, polaznici će u narednih 4 termina kroz proces crtanja i pisanja stripa savladati sljedeće:

– predstavljanje nekih od postojećih strip albuma
– koncepti i pojmovi na kojima se gradi strip, i kakav sve strip može biti
– specifičnosti stripa kao medija, raznolikost stripovskih pristupa
– upoznavanje s osnovnim pripovjednim tehnikama i elementima stripovskoga jezika
– razvijanje vještine shvaćanja crteža kao simbola; srodnosti i razlika između crtačkog i stripovskog izraza
– razvijanje vještina pripovjedanja kombinacijom verbalnih i vizualnih, grafičkih i simboličkih elemenata.
– realizaciju stripa (kratke priče) u odabranoj tehnici
– dnevnički strip
– geometrija crtanja ljudskog lica
– «Pokaži, nemoj reći» ili «show, don’t tell» pravilo
– razvijanje strip scenarija prema riječima poznatih pjesama

Svi zadaci će biti bazirani na originalnosti i jednostavnosti te nije potrebno imati ikakve crtačke sposobnosti, osim naravno, želje za crtanjem stripova. Svaka radionica će biti zasebna jedinica prožeta kraćim zadacima kroz koje će polaznici proizvesti po jedan rad koji će se doticati likova i umjetnika iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti.

Radionica je namijenjena djeci nižeg osnovnoškolskog uzrasta.

Po završetku radionica, radovi polaznika bit će prezentirani u sklopu finissagea-a izložbe koji će se održati 11. lipnja.

Molimo sve zainteresirane da se prijave putem Facebooka ili e-maila kkaniza@gmail.com , budući da je broj polaznika ograničen.