Nada Martinjak – RITAM ŽIVOTA

Nada Martinjak potvrđuje svoju vitalnost gdje krajolici i apstraktna ostvarenja rastu iz istog podražaja, oplemenjeni zanosom slikarskog libida, a u novom ciklusu nastavlja se svečanost njenoga slikarstva, s nešto drugačijom lozinkom

Stanko Špoljarić

Slike s motivom pejzaža portreti su prirode, ali su i jeka slikarevih raspoloženja potaknutih tom istom prirodom. Nadine slike, teku”, nema izrazitijih srazova, no s postojanjem akcenata u slikarskom polju, u kojem dolazi do dijaloga nenametljivih orijentira likovne potke, nasada umjetničke uzbudljivosti. U zavirivanju ispod vidljivog, u otkrivanju bogatstva u prividno jednostavnom, Nada Martinjak potvrđuje svoju vitalnost gdje krajolici i apstraktna ostvarenja rastu iz istog podražaja, oplemenjeni zanosom slikarskog libida. U rasponu emotivnih zbilja, i radosti i tjeskobe, prepoznatih u stvarnoj i metaforičnoj ambijetalnosti. Prostori su pročišćeni, bez prisustva su čovjeka, i slika su njegove otuđenosti kroz motiv prirode, ali su i kutak osluškivanja samih sebe u čednosti utočišta ljepote. Vizure se proširuju, bolje rečeno produbljuju jer su Nadi draži mali slikarski razložni pomaci, no ishitreni atraktivni skokovi. Svoju autentičnost u “branjenju” čudesne ljepote prirode gradila je profinjenošću izraza, s razumijevanjem krajolika i kao fizičke datosti i prostora s tragovima, pa i ozračjem duhovnosti. U novom ciklusu nastavlja se svečanost njenoga slikarstva, s nešto drugačijom lozinkom. Težište je na stilskoj odrednici lirske apstrakcije. No Nada Martinjak ostaje svoja, bez radikalnih otklona, sažetih rečenicom. S jedne strane, veća koloristička raznolikost i ritmička napetost, a s druge udaljavanje od prepoznatljivih vizualnih izdanaka. U svakom slučaju radi se o umjetnici koja nikada u kultiviranosti svog pristupa nije izgubila potrebitu svježinu i začudnost, u poetici dodira tradicije i suvremenosti.

Nada Martinjak rođena je 1948. godine. Pohadala je Srednju školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Diplomirala je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, Dizajn. Slikarstvom se bavi u svim tehnikama. Do sada je imala 29 samostalnih i više grupnih izložaba. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba Nade Maritinjak naziva RITAM ŽIVOTA bila je postavljena od 12. svibnja do 3. lipnja 2021. godine u Galeriji Specijalne Policije u Zagrebu, a postav izložbe radile su autorica i Mirjana Suša, voditeljica galerije.

Pogledajte katalog izložbe OVDJE!