Frane Radak – Mala retrospektiva u Muzeju Prigorja u Sesvetama

Motivi Frane Radaka posve su svakodnevni, od brodova i krovova, preko cvijeća do aktova i maslina, njegovi motivi svjedoče o životu, o ljepoti i prolaznosti, o prošlosti i sadašnjosti, o sjećanjima i zamišljanjima

Miroslav Pelikan

Akademski slikar Frane Radak odavno je prisutan u likovnom životu, rođen je 1935 godine, u Zagrebu je završio školu Primijenjene umjetnosti, diplomirao na ALU u klasi prof. Postružnika, aktivno sudjelujući u javnosti svojim slikarskim opusom, brojnim samostalnim izložbama i uočenim specifičnim artističkim izrazom uz kontinuirani rad i svakodnevno autorsko suočavanje s bjelinom platna

Nedavno je u Muzeju Prigorja u Sesvetama predstavio odabrana djela, dvadeset i dva, ulja i akrile na platnu i kartonu, pastele u izložbi nazvanoj Mala retrospektiva. Izložba je otvorena krajem svibnja i može se razgledati do polovice lipnja.

Manji dio djela potječe iz ranijih vremena,iz šezdesetih i osamdesetih, uz devedesete i veći broj radova nastalih u neposredno proteklom vremenu.

I ovom prigodom publika se mogla uvjeriti u snagu i svježinu Radakovog slikarstva, izrazit kolorist, razigranih i brzih poteza, slikar je kreirao ozbiljan ali i privlačan opus.

Njegovi su česti motivi posve svakodnevni, od brodova i krovova, preko cvijeća do aktova i maslina, njegovi motivi svjedoče o životu, o ljepoti i prolaznosti, o prošlosti i sadašnjosti, o sjećanjima i zamišljanjima.

Mala retrospektiva samo je uvod u veliku retrospektivu koja bi trebala uslijediti u bliskom budućem vremenu jer Radakov bogati slikarski i posve samosvojni slikarski  opus to zaslužuje.